250 ladestandere sættes op overalt i kommunen
Hjem ELBIL 250 ladestandere sættes op over hele kommunen

250 ladestandere sættes op over hele kommunen

Af Redaktionen

I løbet af næste år bliver 250 ladestandere til el-biler sat op over hele kommunen.

Tre firmaer leverer de efterspurgte ladestandere.

– Det er glædeligt, at vi nu får opsat det nødvendige antal ladestandere i Vejen Kommune. Med det store antal ladestandere kommer vi som kommune til at støtte op om omstillingen til elbiler, siger formanden for teknik og miljøudvalget i Vejen Kommune, Vagn Sørensen.

Tidligere på året blev det politisk vedtaget at udbyde opgaven, og kontrakten underskrives i denne uge. Senere på året orienteres de politiske udvalg om den præcise tidsplan mm.

Beslutningen om at etablere ladestandere i Vejen Kommune hænger sammen med et lovkrav om, at der inden 1. januar 2025 skal opsættes mindst en ladestander ved alle bestående bygninger, der ikke er beboelsesbygninger, med mere end 20 parkeringspladser.

Tre operatører har i fællesskab vundet udbuddet, som er opdelt i zoner, så hele kommunen er dækket geografisk.

– Der er nu mere end 100.000 elbiler på vejene og behovet for etablering af en markant større og offentlig tilgængelig ladeinfrastruktur er til at få øje på. Det er velkendt, at vi hos EWII er optaget af den grønne omstilling. Derfor glæder det os meget, at vi med levering af såvel normalladere som lynladere nu får mulighed for at bidrage til Vejen Kommunes grønne omstilling og en større tilgængelig ladeinfrastruktur for de grønne elbilister, siger Jesper Antoni Nicolaisen, chef for ladeinfrastruktur hos EWII.

De tre virksomheder som sætter ladere op, har retten til at tjene penge på dem i 10 år. Derfor koster hele opsætningen heller ikke noget for Vejen Kommune.

– Vi havde frygtet, at det ville komme til at koste kommunen et større millionbeløb at efterleve lovgivningen. Derfor er det helt fantastisk, at det er lykkedes at indgå aftaler med de tre ladestanderoperatører, siger Vagn Sørensen.

Også hos en af de andre leverandører ser man frem til at komme i gang med at sætte elstandere op:

– I Spirii og PowerGo er vi meget opmærksomme på at støtte en accelereret omstilling til mere bæredygtig transport. Her betyder både eldrevne private biler, firmabiler, taxaer og varevogne rigtig meget, og vi mener at det er meget vigtigt for samfundet at kunne sikre offentlig opladning. Det betyder så også, at vi sikrer at ladestanderne kan tilgåes af alle uanset kunderelation så der ikke kræves abonnementsordninger for at kunne oplade, siger Torben Fog, CIO ved Spirii og PowerGo.

Også hos den tredje udbyder, Clever, er der begejstring over at være en del af Vejen-projektet:

250 ladestandere sættes op overalt i kommunen– I Clever arbejder vi hver dag på at gøre vores ladenetværk folkeligt ved at være til stede der, hvor elbilisterne er. Uanset hvor man bor i landet, så skal det være nemt at finde en ladestander, og derfor opsætter vi 20.000 ladepunkter i hele landet inden udgangen af 2025. Vi sætter stor pris på, at vi sammen med Vejen Kommune kan sætte fart på det arbejde og samtidig øge kampen for den grønne omstilling af transporten og gøre hverdagen nemmere for de borgere, som har en elbil eller som overvejer at få en, siger Clevers direktør, Casper Kirketerp-Møller.

Ladestanderne kommer op i løbet af 2023 og bliver placeret over hele kommunen. Blandt andet kommer der lynladere ved Vejen Rådhus, ved samkørselspladsen ved Holsted og ved Vejen Idræts Center. Ved Vejen Rådhus bliver en af laderne placeret ved handicapparkeringen.

Den præcise placeringsplan er endnu ikke helt på plads, men det ligger fast, at der kommer ladestandere rigtigt mange steder i kommunen.

Hvis borgere skulle bekymre sig over, om ladestanderne kommer til at optage almindelige p-pladser, så tror udvalgsformand Vagn Sørensen, at det med tiden vil udligne sig, idet der kommer flere elbiler og færre almindelige biler.

Fakta: Der findes i dag 100.000 elbiler i Danmark og forventningen er 1.000.000 i 2030.

Billedtekst: I løbet af 2023 bliver der sat 250 ladestandere til el-biler op i Vejen Kommune. Blandt andet her ved Vejen idræts Center, hvor der i forvejen er enkelte ladere.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>