Dansk Fjernvarme: Visionære anbefalinger fra Klimarådet viser vejen til grøn varme
Hjem BÆREDYGTIGHED Dansk Fjernvarme: Visionære anbefalinger fra Klimarådet viser vejen til grøn varme

Dansk Fjernvarme: Visionære anbefalinger fra Klimarådet viser vejen til grøn varme

Af Redaktionen

​Klimarådets nye rapport præsenterer nogle ambitiøse og velovervejede grønne initiativer, der kan udbrede den grønne varme i Danmark.

Sådan lyder den begejstrede reaktion fra Dansk Fjernvarme.

Dansk Fjernvarme: Visionære anbefalinger fra Klimarådet viser vejen til grøn varmeKlimarådets rapport får stor ros med på vejen af Dansk Fjernvarme, der er begejstrede for rådets anbefalinger.

Den fremsatte pakke af foreslåede virkemidler, der skal hjælpe Danmark i mål med 70% CO2-reduktioner i 2030 sammenlignet med 1990, indeholder en lang række opløftende anbefalinger, som vil være afgørende for at udbrede grøn varme i Danmark.

– Dansk Fjernvarme har et meget klart sigte for 2030: Fjernvarmen skal være grøn og komplet CO2-neutral. Derfor er vi også utroligt glade for, at Klimarådet i sin rapport anbefaler at styrke indsatsen på en række områder, som netop kan sikre udbygningen af grøn varme til gavn for både klima, forsyningssikkerhed og forbrugere, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

Farvel til naturgas i boligopvarmning

​Direktør Kim Mortensen hæfter sig særligt ved Klimarådets anbefalinger om, at det skal være slut med opvarmning af danske husstande fra naturgas.

Sidste år præsenterede Dansk Fjernvarme sit politiske udspil Grøn Varme. En stor del af de mange danske husstande, der i dag får fossil opvarmning fra individuelle olie- og naturgasfyr skal konverteres til det kollektive fjernvarmenet. Klimarådets anbefalinger bakker den ambition op.

– Der er i dag godt 500.000 husstande, som opvarmes med fossil energi, hvilket selvsagt står i modstrid med de danske klimaambitioner. De skal i stedet have grøn varme. Derfor er det også meget glædeligt, at Klimarådet er kommet frem til samme konklusion som os. Her findes et væsentligt indsatsområde for at gå den fossilfri fremtid i møde, siger han.

Klimarådet anbefaler blandt andet, at de samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger, som der anvendes ved godkendelse af nye fjernvarmeprojekter, skal ændres. I dag tager de ikke højde for den faktiske pris på at udlede CO2. Det har i en række konkrete sager landet over medvirket til at kommunale fjernvarmeprojekter er blevet bremset, stik imod ønskerne hos kommunerne, borgerne og den generelle samfundsmæssige interesse i at udfase brugen af fossile brændsler.

Fjernvarmen kan levere 44% af klimaudfordringen

​Klimarådets anbefalinger om at udfase kraftvarmekravet og brændselsbindinger får ligeledes stor ros med på vejen fra Dansk Fjernvarme, som længe har ytret netop det ønske. I fjernvarmesektoren er der bred enighed om, at det er krav, der både er forældede og fordyrende for forbrugerne.

– Ved at udfase kraftvarmekravet og brændselsbindinger kan vi give fjernvarmeselskaberne den fornødne fleksibilitet til at foretage investeringer i nye, fremtidige løsninger, der sikrer, at forbrugerne fremover kan få grøn varme, siger Kim Mortensen.

Desuden anbefaler Rådet at fjerne afgiften på certificeret overskudsvarme, ligesom indførelsen af fleksible tariffer i elnettet, der kan være med til at understøtte udbygningen af kollektive varmepumper.

– Grøn varme kan levere et kæmpe bidrag på 44% af de samlede CO2-reduktioner, der skal til for at indfri vores klimamål i 2030. Samlet set understøtter anbefalingerne udbredelsen af grøn varme. Vi håber derfor også, at regeringen og Folketingets partier tager anbefalingerne til sig og får fulgt op på anbefalingerne, så vi kan gøre de grønne drømme til virkelighed, siger Kim Mortensen.

– Med det bidrag som fjernvarmeselskaberne kan levere, altså næsten halvdelen af de samlede reduktioner i 2030, så kræver det en dedikeret indsats fra både politikere, myndigheder og fjernvarmeselskaberne. Vi opfordrer derfor parterne til at oprette et selvstændigt grønt varmespor i klimahandlingsplanen, som kan understøtte udbygningen af grøn varme, der kan sikre dansk klimasucces. Nu har de fået præsenteret nogle politiske værktøjer, som kan bruges til netop det, afslutter han.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>