Kommentar fra IT-Branchen vedr. Datatilsynets afgørelse om at fastholde forbud i Chromebook-sag
Hjem TELEKOMMUNIKATION Datatilsynets afgørelse om at fastholde forbud i Chromebook-sag

Datatilsynets afgørelse om at fastholde forbud i Chromebook-sag

Af Redaktionen

Datatilsynet fastholder i en ny afgørelse deres forbud mod Helsingør Kommunes brug af Google Workspace på kommunens skoler, som tilsynet nedlagde i midten af juli.

”Det er en rigtig uheldig sag, som risikerer at skade vores digitale omstilling og undervisningen i vores skoler.

De digitale læremidler er så væsentlig en del af undervisningen i dag, at vi ikke bare kan stoppe med at bruge dem,” udtaler Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen.

I sin afgørelse skriver Datatilsynet, at det er kommunens ansvar, at de i samarbejde med deres leverandører håndtere de relevante risici for børnenes personoplysninger, og at der udarbejdes en dækkende konsekvensanalyse.

Datatilsynet inviterer samtidig Helsingør Kommune til yderligere dialog, så man sammen kan lægge en plan og finde en brugbar løsning. De opfordrer også til, at man løfter i flok, og at kommunerne går sammen – evt. i regi af KL eller relevante ressortministerier – om at løse problemerne.

Den tilgang er IT-Branchen enig i.

”Konsekvenserne af at stoppe er enorme. Så det må være en pligtopgave for alle parter at finde en løsning her. Datatilsynet foreslår da også, at de sammen med Helsingør Kommune sætter sig ned og finder en løsning på det konkrete problem – og at KL samt relevante ressortministerier inddrages i dialogen. Det tror vi også, er den rigtige løsning.”

”Og så er det afgørende at løsningen kommunikeres bredt ud til alle kommuner, så vi undgår, at flere skoler rammes af lignende sager.”

IT-Branchen mener, at man skal tage afgørelsen alvorligt, men heller ikke gå i panik.

Kommentar fra IT-Branchen vedr. Datatilsynets afgørelse om at fastholde forbud i Chromebook-sag”Vi skal selvfølgelig tage sagen alvorligt, og det er afgørende, at vi beskytter vores børns data. Men vi må ikke gå i panik og træffe nogle forhastede beslutninger, som skader vores børns undervisning og læring.”

En af udfordringerne ligger i, at data bliver placeret på servere udenfor EU, og hvor det pågældende land ikke har samme omfattende persondatalovgivning, som man har i EU. I slutningen af året forventer EU dog at have en ny aftale på plads med USA omkring dette.

”Den del af sagen, som handler om overførsel af persondata til lande udenfor EU, er en problemstilling, som er midlertidigt forstærket som følge af Schrems II afgørelsen. Der er en ny EU-aftale på vej, men den forventes først at være klar ved udgangen af året. Så vi må finde en løsning indtil da.”

”Jeg er sikker på, at EU og USA i samarbejde med de store tech-selskaber kan løse de her udfordringer og finde den rigtige balancegang, der både kan sikre databeskyttelse og udnytte de teknologiske muligheder, som cloud tilbyder os,” slutter Martin Jensen Buch.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>