Fortidens lånepolitik knækker rygraden i dansk økonomi
Hjem FINANSIEL Fortidens lånepolitik knækker rygraden i dansk økonomi

Fortidens lånepolitik knækker rygraden i dansk økonomi

Af Redaktionen

 6528 danske virksomheder så, ifølge analyse- og datavirksomheden Experian, dagens lys i første kvartal af 2023, hvilket er det laveste niveau i ni år.

Stigende renter og hårde tider efter corona-pandemien har skabt svære betingelser for mange iværksættere, og det har samtidig påvirket mulighederne for – med hjælp fra bankerne – at skaffe den nødvendige kapital, hvis man vil starte egen virksomhed.

Det kan for mange udgøre en stopklods, og dermed slukker drømmen, inden den reelt er begyndt.

I en tid hvor små og mellemstore virksomheder udgør rygraden i Danmarks økonomi, er det derfor afgørende at belyse de udfordringer og muligheder, de står over for, når der skal rejses kapital til opstart eller vækst.

Bankernes traditionelle lånepolitik har længe været en kilde til frustration for mange SMV’er, da den ikke altid tager højde for deres unikke behov og forretningsmæssige udfordringer. At lånepolitikken hos danske banker er strammet til, bakkes op af Nationalbankens udlånsundersøgelse, der på kvartalsbasis analyserer bankernes vurdering og forventninger til deres udlånspolitik. I analysen for 3. kvartal 2023 står der, at banker og realkreditinstitutter i forlængelse af udlånsundersøgelsen for 2. kvartal forventer at stramme deres kreditstandarder yderligere over for erhvervskunderne.

Den ’nye’ virkelighed, hvor det er blevet sværere for danske virksomheder at optage lån, rammer både endnu ikke opstartede iværksættere og de mere end 300.000 danske virksomheder, der findes i SMV-segmentet. Hos Treyd tilbyder vi danske virksomheder at betale leverandørfakturaer up-front for at frigøre kapital, og vi mærker i vores dialoger med både nuværende og potentielle kunder desværre, at bankerne ikke forstår virksomhedernes forretninger.

Bankerne udviser ofte en konservatisme, primært fordi de udelukkende ser på et her-og-nu-billede. Det betyder, at mange ikke kan få en bankkonto eller optage nye lån til eksempelvis udvidelse af sortimentet, og det tegner et billede af, hvor svært det er at scale up eller etablere en virksomhed fra bunden. I den forbindelse hører vi, at mange – måske lidt i desperation – søger mod lande som eksempelvis Litauen for at rejse kapital.

Men er det en gangbar vej for dansk iværksætterkultur?

Temaanalyse fra SMVdanmark

Vores bekymring for nuværende og fremtidige SMV’ers lyst til og mulighed for at opstarte selvstændig virksomhed eller vækste et etableret forretningseventyr er vi ikke alene om at have. I en temaanalyse foretaget af SMVdanmark skrev brancheforeningen allerede sidste år, at de ligeledes har noteret sig problemet.

I analysens konklusion står der således:

Fortidens lånepolitik knækker rygraden i dansk økonomi

Peter Beckman, CEO hos Treyd

– Bankerne forventer i starten af 2023 at stramme deres udlånspolitik til et niveau vi ikke har set siden finanskrisen. Imens har virksomheder brug for likviditet mere end nogensinde før. Det skyldes bl.a., at flere virksomheder har opbygget store lagre grundet forsyningsproblemer. Derudover oplever flere og flere SMV’er, at deres kunder kræver længere betalingsfrister. Samtidig presses flere virksomheder af stigende omkostninger fra energi, råvarer og en købekraft der er sendt helt i bund (Kilde: SMVdanmark).

Behov for alternativer

Hos Treyd mener vi, at situationen udgør en uretfærdig situation, som dels skader de små og mellemstore virksomheder, og som dels kan favorisere større og mere veletablerede virksomheder. Bankerne kræver ofte omfattende dokumentation og sikkerhedsstillelse for at godkende lån, og det kan være en massiv udfordring for SMV’er, der ikke – som de større virksomheder – har de samme ressourcer til at opfylde disse krav.

Vi er i Danmark langsomme til at tage nye finansieringskilder i brug, og det er en stor udfordring, nu hvor bankerne fortsætter med at stramme deres udlånspolitikker. Generelt set er det godt for konkurrencen med alternativer til bankerne – herunder også crowdfunding og investering fra venturekapitalfonde, og som vi ser det, har dansk erhvervsliv brug for mere fleksible og tilpassede løsninger, der kan understøtte SMV’ernes vækst og konkurrenceevne.

Fastholdelse af arbejdskraft

Kun ved at tænke nyt og inkludere alternative finansieringsmuligheder kan vi sikre, at SMV’erne får den støtte og opbakning, de fortjener. Og det handler ikke kun om de enkelte virksomheders indtjening og bundlinje.

Det handler i høj grad også om fastholdelse af arbejdskraft i landet, og at vi dermed bidrager så meget som muligt til økonomisk stabilitet i Danmark. Samtidig skal der sættes ind, så teknologisk udvikling og innovation forbliver i landet, og at vores offentlige ydelser som sundhedsvæsen, uddannelse og sociale programmer fortsat kan finansieres via skatteindtægter.

Af Peter Beckman, CEO hos Treyd.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>