Iværksættere indgår samarbejde med danske virksomheder – skal forbedre sikkerheden på dansk rummission på Grønland
Hjem NYHEDER Iværksættere indgår samarbejde med danske virksomheder – skal forbedre sikkerheden på dansk rummission på Grønland

Iværksættere indgår samarbejde med danske virksomheder – skal forbedre sikkerheden på dansk rummission på Grønland

Af Redaktionen

Danske SAGA Space Architects tester netop nu et arkitekttegnet habitat i en nedlagt titanium-mine i det nordlige Grønland.

Iværksættere indgår samarbejde med danske virksomheder – skal forbedre sikkerheden på dansk rummission på GrønlandDet stiller høje krav til sikkerhed, og derfor har iværksætterne indledt et strategisk samarbejde med Bosch i Danmark, Carl Ras, Bjerregaard og Carhartt, der skal levere udstyr til projektet.

Langt fra civilisationen omkring 100 km fra Thulebasen i det nordlige Grønland bor de danske iværksættere Sebastian Aristotelis og Karl-Johan Sørensen i et arkitekttegnet habitat. Habitatet er produceret i København, rummer fire værelser og udgør deres hjem frem til december 2020.

De og resten af SAGA Space Architects drømmer om i fremtiden at etablere en beboelig base på månen. De indsamler netop nu forskningsdata, der skal bringe dem tættere på at gøre drømmen om at bo i rummet til virkelighed. Men lige nu handler det om at simulere en rigtig mission i de rette omgivelser, og det stiller store krav til sikkerhed og udstyr.

Derfor har iværksætterne indledt et strategisk samarbejde med værktøjsproducenten Bosch i Danmark, værktøjsgrossisten Carl Ras, sikkerhedseksperten Bjerregaard og tøjproducenten Carhartt. Med samarbejdet sender virksomhederne bl.a. markedets kraftigste batteridrevne el- og håndværkværktøj, brugervenligt arbejdstøj og polititestede sikkerhedsstøvler til Grønland.

Sikkerhed er vigtigst
SAGA Space Architects oplyser, at Sebastian og Karl-Johans sikkerhed er vigtigere end alt andet på missionen.

“Der er over 100 km til nærmeste hospital, så Sebastian og Karl-Johan kan komme i livsfare, hvis uheldet er ude. Sådan er vilkårene, når vi simulerer en rigtig mission. Det er altafgørende, at vi er med helt fremme på sikkerhed og udstyr, og derfor har vi indledt et samarbejde med fire virksomheder, der er førende inden for sikkerhed på hver deres område,” siger Simon Daniel Haan Kristensen, partner i SAGA Space Architects.

Løser vitale udfordringer
Ifølge de danske virksomheder er projektet især interessant, fordi de har mulighed for at være med til at løse vitale udfordringer i et ekstremt miljø.

“Fra starten var vi meget tændte på missionen og projektet, fordi vi vidste, at vi kunne hjælpe med at løse nogle af de vitale udfordringer, som SAGA-teamet ville stå over for. Det gjaldt især den første kritiske fase, hvor der skulle installeres og bygges i mange timer hver dag,” siger Jan Lindbjerg, Market Manager i Bosch Powertools i Danmark.

”Sikkerhed er alfa og omega for alle vores kunder, så vi gik til opgaven, som vi går til alle andre – med fuld fokus på sikkerhed i den enkelte proces, uanset om det handler om værktøj, maskiner eller værnemidler,” tilføjer Bjarne Patuel Nielsen, konsulent i Carl Ras.

Hos Bjerregaard, der har sendt polititestede sikkerhedsstøvler til Grønland, ser man missionen som én lang test.

“Helt grundlæggende ser vi projektet som én lang test af vores udstyr. Vi vil gerne blive endnu bedre, og sammen med SAGA Space Architects kan vi netop teste under ekstreme omstændigheder,” siger Lasse Arvesen, salgschef i Bjerregaard Sikkerhed A/S.

Vil realisere vision via partnerskaber
SAGA Space Architects oplyser, at visionen er at skabe et hjem til de astronauter, der i fremtiden sendes til månen – en vision, der bl.a. skal realiseres via partnerskaber.

“Vi samarbejder også med eksperter inden for computerteknologi, software og solpaneler. Så man kan sige, at vi kombinerer det analoge med det digitale. Og vi kan ikke udvikle alt selv, så det handler om at spille på hold med de bedste,” slutter Simon Daniel Haan Kristensen fra SAGA Space Architects.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>