Af smittehensyn er det ikke muligt at game i Elgigantens butikker i øjeblikket, men de kraftige spillemaskiner står ikke ubrugte hen af den grund.
Den massive datakraft lånes nemlig i stedet ud til forskere i jagten på et covid-19-gennembrud.
Flere hundrede gaming-maskiner fra Elgiganten er de sidste dage blevet koblet på det verdensomspændende Folding@Home-netværk, som lader privatpersoner donere datakraft til forskning.
Projektet blev udviklet ved Stanford University for 20 år siden – og siden da har computere fra alle verdens hjørner bidraget til svar på gåder om sygdomme som Alzheimer og Parkinson.
Nu bruges datakraften til forskning på behandling og vaccine mod coronavirussen.
”Vores mange kraftige gaming-maskiner, som normalt er ivrigt benyttet af vores kunder, kan i sagens natur ikke benyttes under de nuværende omstændigheder, men de står ikke ubrugte hen af den grund,” siger adm. direktør i Elgiganten, Peder Stedal og fortsætter:
”Hvis man slår vores gaming-maskiner sammen i landets varehuse, så bliver det hurtigt temmelig meget processorkraft, så da forslaget kom fra en kvik medarbejder var det et fantastisk initiativ, som vi kastede os over med de samme,” siger Peder Stedal.
Mere kraft end supercomputere
Parallelt med at coronavirussen har spredt sig fra land til land, har enormt mange gamere og andre tech-entusiaster udlånt ledig datakraft til projektet. Til sammen har Folding@Home fået adgang til næsten 470 PetaFLOPS processorkraft. For at sætte det i perspektiv er det mere end verdens syv kraftigste supercomputere til sammen.
Mens én maskine alene ville have brugt meget lang tid på at talknuse data om covid-19, kan nogen hundrede computere sammen løse komplekse regnestykker på få dage, som igen kan give svar på, hvad der skal til for at knække virussen.
”Det ville være kedeligt, hvis alle de mange kraftige gaming-maskiner bare skulle stå slukkede, hvis de i stedet kan bidrage bare en lille smule i den situation vi alle står i, og derfor er jeg virkelig glad for, at det så hurtigt er lykkedes for vores gode medarbejdere at få sat adskillige hundrede maskiner op til at kunne donere datakraft til projektet,” siger Peder Stedal, adm. direktør i Elgiganten.