Mere dataanalyse er nødvendig for at effektivisere sundhedsvæsenet

Sidste uge blev den første del af SAS Global Forum gennemført i digital form.

Mere dataanalyse er nødvendig for at effektivisere sundhedsvæsenet 1Efter et par indledende ord fra SAS Instituts COO og CTO Oliver Schabenberger blev Dr. Ryan McGarry præsenteret. Ryan har været læge i mange år og har under sit arbejde fået øjnene op for, hvor dårligt forberedt sundhedsvæsenet er til at håndtere kriser og katastrofer. En helt almindelig uge kan hospitalets personale blandt andet få information om noget så simpelt som, at der snart ikke er mere saltvand og blive bedt om at være sparsommelige med det. I de fleste tilfælde er der med andre ord ingen lagre at trække på ved større hændelser.

Ryan påpeger, at selv de computersystemer, der bruges af sundhedsvæsenet, er vanskelige at bruge, hvilket kan føre til menneskelige fejl. Et eksempel, han nævnte   i sin præsentation, er, at for én enkelt patient kan han være nødt til at vælge en enkelt boks blandt over 50 forskellige afkrydsningsfelter på skærmen.

Bare at læse alle mulighederne og derefter vælge den rigtige er ingen let opgave. Især ikke når den næste patient venter og har brug for opmærksomhed. Der er heller ingen støtte til at analysere tilgængelige plejepladser, optimale behandlinger eller til let at dele viden og erfaringer mellem forskellige sundhedsinstitutioner. Normalt sker spredning af viden gennem artikler i medicinske tidsskrifter eller på seminarer og symposier; men førstnævnte er for langsomme, og sidstnævnte   aflyses. I dag er læger derfor tvunget til at bruge sociale medier til at dele tip og mulige løsninger med hinanden, da deres computersystemer ikke er forbundet til hinanden for nemt at kunne kommunikere.

Under sin præsentation bad Ryan derfor mere eller mindre eksperter i computersystemer og dataanalyse om hjælp. Sundhedsvæsenet er ikke udstyret til at håndtere kriser som den pandemi, vi i øjeblikket oplever. Hverken med hensyn til lagerbeholdning og logistik eller hvad angår systemer og dataanalyse. At have systemer på plads, der kan analysere både tilgængelig lagerbeholdning og forventet levering samt patientens helbredsmæssige tilstand og herefter vurdere effektive behandlinger baseret på en global erfaringsdatabase, vil kunne redde tusinder af liv hvert år.

Manglen på forberedelse forud for større katastrofer er grunden til, at Ryan skabte tv-serien Pandemi, som nu vises på Netflix. Serien havde premiere på American Netflix sidste efterår og kom til Sverige i begyndelsen af ​​2020. Han forsøgte oprindeligt at få beslutningstagernes opmærksomhed om den aktuelle situation, men vandt ikke gehør. Gennem tv-serien kan han i stedet nå bredere og få opmærksomhed fra medborgere og beslutningstagere.

Vi har tidligere talt med Ulf Hertin fra SAS Institute, der mener, at vi også har brug for mere avanceret dataanalyse i det nordiske sundhedsvæsen. Det handler om dataindsamling såvel som databehandling, sikkerhed og ikke mindst om at være i stand til at skabe prognoser baseret på eksisterende data. Da sundhedsvæsenet i de fleste lande er en del af den offentlige sektor, er deres systemer sjældent på forkant. Udviklingen sker oftere hos private aktører og først flere år senere kan det offentlige sundhedsvæsen benytte løsningen.  På det tidspunkt er systemerne allerede forældede og har ikke fulgt med de fremskridt, der er gjort, siden de blev udviklet. Med andre ord er der behov for en større investering i sundhedsvæsenet og i de computersystemer, der understøtter det, hvis vi agter at have et sundhedsvæsen, der er på forkant. For det er umuligt at levere førsteklasses pleje, hvis du arbejder med tredje klasses supportsystemer.