5G: Det bliver som fiber – bare trådløst
Hjem NYHEDER 5G: Det bliver som fiber – bare trådløst

5G: Det bliver som fiber – bare trådløst

Af Redaktionen

For tiden er der rigtig mange, som taler om 5G både i udlandet og herhjemme.

5G: Det bliver som fiber – bare trådløstDanmark er ikke blandt de førende lande på 5G, og vi får først bred adgang til højhastigheds-5G efter statens næste 5G-auktion i marts 2021. Men hvad er der egentlig at glæde sig til? Det har vi undersøgt her hos 3 og bl.a. kigget på USA, hvor teleselskaberne allerede har lanceret superhurtigt mobilt 5G-bredbånd. Amerikanerne kalder det bl.a. ‘fixed wireless access’, mens vi i 3 kalder det trådløs fiber. Det bliver nemlig første gang, at du med en trådløs router kan opnå fiberlignende forbindelser!

Høj tilgængelighed
Via 5G bliver amerikanerne hos fx teleselskabet Verizon tilbudt en nem, god og hurtig forbindelse – de kalder det: ’The home internet that changes everything’. Dette vil på sigt også gælde husstande, der normalt ikke kan få tilbudt almindeligt bredbånd eller fiber.

For mange amerikanere er det nemlig umuligt at få installeret kablet internet, fordi hjemmets beliggenhed er svært tilgængelig. Der er også mange, som godt kan installere det, men som synes, at det er for dyrt at købe og nedgrave kablerne.

Helt konkret er der ifølge USA’s Federal Communications Commission cirka 19 millioner amerikanere, som ikke har adgang til kablet internet i hjemmet. Det er seks procent af befolkningen, som ikke har råd til eller mulighed for at få gravet internetkabler ned.

For disse mennesker har internet til hjemmet via 5G langt lavere startomkostninger, samtidig med at det i modsætning til fiber og andre kablede løsninger er mobilt og kan tages med, hvis brugeren skal flytte. Der er ingenting, som skal graves ned.

Ifølge netværksleverandøren Ericsson var der i slutningen af 2019 allerede på globalt plan installeret fixed wireless access forbindelser i 51 millioner husstande. Ericsson vurderer, at tallet vil stige til 160 millioner forbindelser på verdensplan i 2025, som i alt vil levere internet til 570 millioner mennesker.

Ultrahøje hastigheder
Verizon tilbyder pt ’5G Home Internet’ til kunderne i byerne Chicago, Detroit, Sacramento, Los Angeles, Houston og Indianapolis. På firmaets hjemmeside kan kunden indtaste sin adresse og se, om husstanden er tæt nok på en 5G-mast i en af disse byer til at kunne få 5G Home Internet.

Hvis beliggenheden er i orden, kan man bestille en 5G-router. Ifølge Verizon kan man surfe på nettet med ultrahøje, fiberlignende hastigheder, der typisk er på omkring 300 Mbps. Maxhastigheden er på 1 Gbps – eller 25 gange hurtigere end deres 4G. Samtidig fremhæver selskabet den indbyggede øgede kapacitet i 5G, som giver mulighed for, at flere enheder kan få en god oplevelse på det samme sted og på samme tidspunkt.

Også behov i Danmark
I Danmark er der også en del mennesker, som har problemer med internettet. Hos 3 tror vi derfor på, at trådløs fiber bliver en af de første 5G-løsninger, som for alvor kommer til at give mening og have relevans for danskerne. Fordi det er så meget mere fleksibelt end de kablede forbindelser, og fordi det er nemmere og billigere at få ud til de enkelte adresser. Og så vil det med den indbyggede kapacitet, hastighed og lave responstid kunne dække alle internetbehov.

Skrevet af Robert Høgh, strategikonsulent hos 3.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>