Digital Twin-teknologi vil revolutionere maratonløb, som vi kender det
Hjem TEKNIK Digital Twin-teknologi vil revolutionere maratonløb, som vi kender det

Digital Twin-teknologi vil revolutionere maratonløb, som vi kender det

Af Redaktionen

Digital Twin-teknologi vil forandre konkurrenceløb, som vi kender det, mener fremtidsforsker.

Teknologien kan anvendes til at simulere den menneskelige krop og indhente brugbare data og information om løberen, som både amatør- og professionelle løbere kan bruge til at optimere deres løbekondition.

Foråret er på vej, og vi nærmer os så småt Copenhagen Marathon 2023, der i sin 44. udgave løber af stablen den 14. maj. Begivenheden samler årligt 12.000 løbere fra mere end 100 forskellige nationer, og udgør en stor folkefest for både sportsentusiaster og tilskuere i Københavns gader. Deltagernes ambitionsniveau og alder spænder vidt, men nu vil ny teknologi gøre det lettere for alle løbere at optimere deres løb – uanset om målet er at slå professionelle rekorder eller blot at forbedre personlige tider.

Digital Twin-teknologi – en gamechanger for konkurrenceløb

”Digital Twin” fungerer som en virtuel model, som er designet til at kunne simulere et objekt. Tag eksempelvis en person der løber. Teknologien vil kunne monitorere løberens oxygenniveau, væskebeholdning og udmattelse på specifikke tidspunkter under løbet, hvilket er data der kan bruges til at forbedre og effektivisere løberens teknik til næste løb. Derudover spår udviklere, at man i fremtiden vil kunne benytte teknologien til at opnå indsigt i personens mentale stadie, for at sikre at personens psykiske tilstand er optimal på selve løbsdagen.

Indtil nu fungerer teknologien ved indsamling af data gennem udstyr og sensorer, som bæres under løbet. Digital Twin-teknologi befinder sig stadig på et tidligt stadie, men fremtidsforsker og partner i TCS, Frank Diana, mener at udviklingen vil medføre en rivende udvikling i løberes forbedringsmuligheder:

Digital Twin-teknologi vil revolutionere maratonløb, som vi kender det

Digital-Twin infografik (TCS)

”Helt specifikt vil den ”digitale næse” – f.eks. – kunne hjælpe os med at optimere vores iltoptag under et løb. Samtidig er den ”digitale hjerne” særligt interessant, da den vil kunne give indsigt i løberens mentale tilstand undervejs, hvilket giver løberen en stærkere forudsætning for at overvinde mentale udfordringer og hurtigere komme ind i en god løberytme. Derudover vil teknologien kunne måle ruter med henblik på stigninger, sving, underlag m.m.”

En central rolle på fremtidens sportsscene

Digital Twin-teknologi har allerede fundet sin hylde inden for andre sportsgrene såsom i amerikansk fodbold, hvor den er blevet integreret som en fast del af NFL’s helbreds- og sikkerhedsprogram. Ifølge Frank Diana er det kun et spørgsmål om tid før teknologien vil spille en central rolle i professionelt løb:

”Når vi begynder at se mere dataindsamling, ikke blot på den fysiske præstation, men også på taktisk forbedring, er jeg sikker på at teknologien vil åbne op for uendelige muligheder for at forbedre løb på både professionelt- og motionsniveau.”

Du kan høre Frank Diana fortælle mere om, hvordan Digital Twin-teknologi kan optimere marathonløb her.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>