Konkursbombe under ejerledede virksomheder i Danmark
Hjem FINANSIEL Konkursbombe under ejerledede virksomheder i Danmark

Konkursbombe under ejerledede virksomheder i Danmark

Af Redaktionen

Mere end halvdelen af de ejerledere, landets største virksomhedsmægler, M+A Virksomhedsbørsen har dialog med, opererer uden strategi og budgetter.

Vurderingen fra mægleren er, at det kan føre til mange konkurser de kommende år.

Center for Ejerledede Virksomheder offentliggjorde sidste år en rapport, der fastslår, at 75 procent af alle danske ejerledere ikke mestrer arbejdet med konkrete målsætninger eller at få omsat mål til konkrete handlinger. Nu kommer en af landets største virksomhedsmæglere, M+A Virksomhedsbørsen A/S med en dyster udmelding, der kan give ejerlederne ekstra sved på panden.

– Vores erfaring fra arbejdet med de ejerledere, vi møder i vores arbejde, viser at mere end halvdelen af dem hverken bruger strategi eller budgetter i den daglige drift. I stedet baseres forretningstiltag og økonomiske forventningerne på historik og erfaring. Det er en farlig fremgangsmåde – ja faktisk lidt en bombe under mange ejerledede virksomheder, som i værste tilfælde kan føre til, at mange må dreje nøglen om, siger Frank Jensen, der er administrerende direktør hos M+A Virksomhedsbørsen.

Frank Jensen mener desuden, at den nationale og globale recession, vi oplever lige nu, sætter problemet yderligere på spidsen.

– Den aktuelle situation og den nære fremtid, vi kigger ind lige nu, giver ejerlederne helt nye og ganske alvorlige udfordringer. Flere af vores kunder må sende folk hjem, da effekten af de høje energipriser for alvor begynder at slå igennem nu.

Manglende professionalisering

Ifølge Lars Frederiksen, der er professor i innovation, iværksætteri og strategi ved Institut for Virksomhedsledelse på Aarhus Universitet, peger instituttets forskning i retning af tendensen.

Konkursbombe under ejerledede virksomheder i Danmark– Det er min vurdering, at mange ejerledere især i SMV-segmentet endnu ikke har en formuleret og nedskrevet strategi. I mange tilfælde handler det om, at graden af professionalisering ikke er på et niveau, som man ser i de større virksomheder. Det gælder både hos stifteren, i ledelseslagene og i den enkelte bestyrelse. Konkret handler det om manglende fokus på at sætte målepunkter op for, hvor virksomheden vil hen, og hvordan man måler det anderledes end bare på bundlinjen, siger Lars Frederiksen.

Ejerlederne skal løfte blikket

M+A Virksomhedsbørsen ser særligt en overvejende årsag til, at mange ikke tilgår driften og forretningsudvikling på en proaktiv måde med direkte indflydelse på forretningens nøgletal.

– Mange ejerlederne er voldsomt pressede i hverdagen, og det kan være svært for dem eksempelvis, at finde tid til at lave et ordentligt budget. Desuden er der desværre mange, der slet ikke kan se relevansen af budgetteringen i forhold til virksomhedens strategiudvikling, bæredygtighed og i sidste ende værdi, siger Frank Jensen og fortsætter:

– Vi skal have ejerlederne til at løfte blikket og bygge en større forståelse ind omkring det at arbejde med længere perspektiver. Målet for den enkelte bør være at skabe en hensigtsmæssig tilgang til det, at planlægge den overordnede udvikling ud fra en holistisk tilgang med fokus på både udvikling og optimering.

Lars Frederiksen ser desuden den organisatoriske struktur som endnu en mulig medvirkende årsag.

– Noget tyder på, at der ofte er et fastlåst hierarki i de ejerledede virksomheder. Hvis eksempelvis mellemlederne ikke har mandat til at træffe og eksekvere på det operationelle niveau, får ejerlederen ganske enkelt ikke frigjort de nødvendige ressourcer til at arbejde med overordnede ledelseselementer som eksempelvis organisationsdesign, strategi og budgetter.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>