Trods Danmark er et teknologisk smørhul og vi er et af de få nordiske lande med et veldækkende 4G LTE netværk, oplever mange stadigvæk udfordringer med mobildækningen i dagligdagen.
Hvordan ser fremtiden ud og hvad kan du selv gøre mest vi venter på 100% dækning?
5G er på vej – men langsomt på vej
Det er kun ganske få måneder siden erhvervsstyrelsen afholdte offentlig auktion over 5G sendelicenser og der blev budt ind fra de vanlige mobilselskaber Hi3g, TDC og Telia /Telenor.
Alle fik mindst en licens og TDC fik flest.
Ingen valgte dog at byde på de særlige licenser med indbygget dækningskrav, som også blev udbudt under ¤G udbuddet.
Det betyder at mobilselskaberne fra april 2020 må sende og modtage data i nye frekvensområder, der er særligt godt egnet til 5G.
TDC har allerede udmeldt, at de forventer et funktionsdygtigt netværk i 2020, dog naturligvis ikke landsdækkende.
Hvad kan vi forvente af 5G
Den nye standard giver mulighed for at overføre og modtage større mænger data, hurtigere og med en meget hurtigere ping responstid.
Det vil gøre det muligt, at få internethastighederne markant op og på samme tid skabe et mobilnet, der i praksis kan anvendes til enheder, der skal kunne reagere lynhurtigt f.eks. robotter, selvkørende biler og mere lavpraktisk gaming i sofaen.
Den hidtil største flaskehals på mobilnettet, har nemlig været pingtiden. Den lave pingtid har bl.a. været en af årsagerne til, at 4G ikke helt har fået den udbredelse og popularitet, som mobilselskaberne håbede på i sin tid.
I løbet af de næste 4 – 5 år vil teleselskaberne udrulle deres 5G netværk over hele Danmark og når dækningen begynder at være markant vil vi kunne forvente en helt ny måde at få internet i hjemmet på.
Her vil mobilabonnementet og internetforbindelsen smelte sammen, så vi kun har ét enkelt abonnement med mulighed for databrug i hjemmet via en 5G router.
Det vil gøre det lettere at bestille internet, tv og mobilabonnement og det vil gøre det muligt for teleselskaberne at sælge samlede løsninger på en helt ny måde.
Mens vi venter
Der vil gå en hel del år før 5G dækker hele Danmark og som i dag, vil der være områder med næsten ingen dækning.
For de få der oplever dækningsproblemer i dag, er der dog flere muligheder for at omgå problemerne.
Meget ofte skyldes problemerne valg af et mobilselskab med svag dækning i lokalområdet.
Ved at undersøge selskabernes masteplaceringer, er det muligt at se, hvilke selskaber der har master placeret nærmest en udvalgt adresse og skifte til en udbyder der anvender den nærmeste.
Det kan gratis undersøges på mastedatabasen.dk
En anden, ofte overset mulighed er, at se på selve mobiltelefonen.
På Aalborg Universitet forskes i mobilstråling og mobiltelefonernes evne til at modtage signalerne.
Her er der fundet meget stor variation i de forskellige modellers sende og modtagestyrke. Iphone 4 til 6 er trods populariteten fundet særligt svage og skiftes til en anden model, kan dækningsproblemerne mindskes.
Er der tvivl om mobilmodellens kundskaber på området, kan det være en god ide, at spørge besøgende om de oplever samme udfordringer med deres model – naturligvis med samme udbyder.