Pas på mobilregningen i efterårsferien
Hjem NYE PRODUKTERSMARTPHONE Pas på mobilregningen i efterårsferien

Pas på mobilregningen i efterårsferien

Af Redaktionen

Om få dage starter efterårsferien, hvilket for mange danskere betyder ferie i udlandet.

Pas på mobilregningen i efterårsferien 2Skal du til udlandet i efterårsferien, kan du med fordel skrive disse råd bag øret. Så undgår du at blive overrasket af en høj mobilregning efter ferien.

Rejser indenfor EU

Når du rejser inden for EU’s grænser, og har roaming inkluderet i dit abonnement, kan du bruge din telefon ligesom herhjemme. Det betyder, at du med et dansk SIM-kort kan benytte din mobil på en udenlandsk udbyders net på samme vilkår som i Danmark.

Det betyder dog ikke, at du kan surfe ubegrænset. Ifølge reglerne kan din udbyder nemlig sætte en fair-use-grænse for, hvor meget data der må anvendes på at roame i EU. Anvender du mere data end den fastsatte grænse, kan din udbyder opkræve et ekstra tillæg.

Hvornår skal du så være påpasselig?

Du skal være opmærksom på dit forbrug, når du nærmer dig EU’s ydergrænser. Det kan være, hvis du rejser tæt på Monaco, San Marino eller Vatikanstaten. Hopper din telefon automatisk over på et monegaskisk net, fordi du rejser tæt på grænsen, eller ind i Monaco, kan det blive rigtig dyrt, hvis dit abonnement ikke omfatter roaming i Monaco – også selvom du ”bare” skal tjekke din mail eller et kort på mobilen. Det gælder også for rejser med færger og krydstogtskibe, da der ofte anvendes satellitforbindelser, som kan medføre store tillæg. Satellitforbindelserne anvendes også indenfor EU’s grænser.

Rejser udenfor EU

Bruger du mobilen uden for EU’s grænser, vil det oftest være dyrere, end når du benytter den indenfor EU. Når du tænder din mobil i udlandet, er du registreret på det udenlandske net, og her betaler du både for indkomne og udgående opkald og for en eventuel opkaldsafgift. Mange er ikke klar over, at telefonsvareren kan blive dyr for dig, hvis den er slået til. Er den det, betaler du nemlig for to opkald: Et opkald til din mobiltelefon i det land, du befinder dig i, samt et opkald fra din mobiltelefon til din telefonsvarer hjemme i Danmark. Hvis du er i tvivl om, hvordan du slår din telefonsvarer fra, kan du kontakte dit teleselskab.

Der er fastsat et dataloft på ca. 450 kr. både inden for og uden for EU, som forhindrer, at regningen stiger til vejrs. Du skal dog være opmærksom på, at opdateringen af dit forbrug kan være forsinket, så du reelt kan nå at forbruge for et langt højere beløb, inden dit teleselskab når at aktivere spærringen.

Pas på brug af emoji’s

De populære emoji’s kan hurtigt medføre et tillæg på mobilregningen. En sms kan kun være 160 karakterer lang, og et par emoji’s ”koster” flere hundrede tegn, hvorfor et hjertesmiley til din elskede hjemme i Danmark hurtigt bliver takseret som fire-fem sms’er.

Fem gode råd fra Energistyrelsen når du rejser udenfor EU

  • Slå automatiske opdateringer af apps fra på din telefon, inden du rejser hjemmefra
  • Slå automatisk hentning af emails fra
  • Slå din telefonsvarer fra, hvis du kan undvære den
  • Tjek dine abonnementsbetingelser og slå evt. helt roaming fra hvis du rejser uden for EU
  • Benyt wifi, hvor du kan.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>