Sådan bliver danskernes arbejdsliv fremover
Hjem COVID-19 Sådan bliver danskernes arbejdsliv fremover

Sådan bliver danskernes arbejdsliv fremover

Af Redaktionen

Teknologien bliver vores kontor, vores arbejde vil figurere i skyen og ingen er længere end et Skype-opkald væk.

Sådan bliver danskernes arbejdsliv fremover

Christiane Vejlø

Pandemien har accelereret en række megatrends, der allerede var på vej til at ændre danskernes arbejdsliv før Corona. Teknologiekspert Christiane Vejlø har i en serie på tre podcasts udforsket, hvordan vores digitale arbejdsliv har ændret sig under pandemien – og hvordan det vil se ud i fremtiden

De seneste ti-elleve måneder har adskillige danskere i perioder skiftet kontorkaffen ud med hjemmebryg og skrivebordet ud med spisebordet. Hjemmearbejde er blevet en ny normal, og der afholdes digitale møder og -konferencer som aldrig før. Og selvom mange medarbejdere nok glæder sig til at gense kolleger og samarbejdspartnere fysisk og skifte rugbrødsmaden ud med kantinefrokosten, tyder det på, at hjemmearbejde, fleksible rammer og Teams-møder bliver en fast del af fremtidens digitale arbejdsliv.

Det vurderer Christiane Vejlø, der er en af Danmarks førende eksperter indenfor digital transformation og forholdet mellem teknologi og mennesker – og redaktør på onlinemediet og podcasten Elektronista om samme emne.

– Under coronaepidemien har mange danskere arbejdet hjemmefra, og onlinemøder og webkonferencer er blevet en naturlig del af arbejdsdagen. Faktisk har COVID-19 accelereret en digital udvikling af arbejdsmarkedet, som allerede var i gang. I fremtiden flytter arbejdslivet nemlig i høj grad ud af de fysiske kontorbygninger og op “i skyen”, forklarer hun og understreger, at man dog stadig vil samles på kontoret i ny og næ:

– Under coronaen blev mange bevidste om, hvor meget, der kan klares i det virtuelle rum – men også om den arbejdsmæssige styrke ved det fysiske møde, særligt i kreative processer og opstart af nye projekter, vurderer hun

Teknologien bliver vores kontor

Sådan bliver danskernes arbejdsliv fremoverHos virksomheden Logitech, der er blandt verdens førende producenter af udstyr til virksomheders digitale møder og videosamarbejde; bl.a. konferencekameraer, -højtalere og headsets, har man i Danmark også oplevet en stigende overgang til digitale arbejdsformer i de seneste måneder.

– Mange virksomheder – selv nogle af de mere traditionelle – har fået øjnene op for fordelene ved digitale møder, og at medarbejderne er lige så – og sommetider mere – effektive hjemmefra, mener Sune Green, HighTouch KAM Nordics, som har ansvaret for B2B salget af Logitechs Video Collaborations-portefølje.

Både han og Christiane Vejlø er enige om, at teknologien allerede har transformeret arbejdsmarkedet og nu kommer til at spille en endnu større rolle end før.

– Men skal det virtuelle arbejdsliv fungere, skal vi have et ordentligt digitalt setup til rådighed. Alt fra computere og software til mikrofoner, webcams og headsets skal fungere upåklageligt. Ingen gider at vente på, at du lige skal genstarte computeren, eller bliver afbrudt af lyd, der skratter eller et billede der er grumset. Det bliver normalt at have gear i professionel kvalitet på hjemmekontoret.

Digitale arbejdspladser giver nye rekrutteringsmuligheder

Sådan bliver danskernes arbejdsliv fremoverAt man ikke nødvendigvis skal møde ind på kontoret hver dag for at kunne løse sine arbejdsopgaver, vil også give nye muligheder for arbejdsmarkedet fremover, vurderer Sune Green:

– De mange muligheder for online-kommunikation og -møder betyder, at vi bliver mindre og mindre bundet af tid og sted. Medarbejdere bosiddende i Danmark vil kunne varetage et job på den anden side af Atlanten – uden at man skal flytte familien med eller belaste klimaet med hundredvis af rejsedage årligt. Ingen er længere end et Skype-opkald væk! På samme måde kan man forestille sig, at det bliver nemmere for virksomheder uden for storbyerne at tiltrække kvalificerede medarbejdere; simpelthen fordi fysisk tilstedeværelse kommer til at spille en mindre væsentlig rolle, siger Sune Green.

Et mere fleksibelt arbejds- og fritidsliv

Generelt vil fleksibilitet blive et gennemgående tema for fremtidens arbejdsmarked.

– Vi kommer til at se flere virksomheder, som er mere åbne for at lade deres medarbejdere tage arbejdet med hjem. Under corona har mange erfaret, hvor meget tid, de sparer på transport ved at arbejde hjemme, og hvor meget spildtid, der hurtigt kan gå med at holde møder og drikke kaffe på kontoret, vurderer Christiane Vejlø.

Netop de stigende muligheder for at arbejde hjemmefra giver ifølge Sune Green bedre muligheder for at opnå den famøse “work-life-balance”.

– Den klassiske 8-16-arbejdsdag er efterhånden i opløsning. Nogle medarbejdere vil have frihed til at hente ungerne tidligt for så til gengæld at knokle igennem derhjemme om aftenen, når de er puttet. Andre vil kunne tage på forlænget weekend og slutte arbejdsugen af fra en café i Berlin eller foran brændeovnen i sommerhuset. Når arbejdspladsen ikke hovedsageligt er defineret af et fysisk rum, bliver det lettere at tage arbejdet med sig – og få mere fleksibilitet til at kombinere arbejds- og fritidsliv på lige præcis dén måde, man selv foretrækker, forklarer han.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>