Miljø-gennembrud: Måtter vaskes uden at udlede mikroplast og spildevand i testforløb hos Elis
Hjem NYHEDER Miljø-gennembrud: Måtter vaskes uden at udlede mikroplast og spildevand i testforløb hos Elis (tidl. Berendsen)

Miljø-gennembrud: Måtter vaskes uden at udlede mikroplast og spildevand i testforløb hos Elis (tidl. Berendsen)

Af Redaktionen

Et succesfuldt testforløb hos Elis (tidl. Berendsen) viser, at danske virksomheder sandsynligvis i nær fremtid kan træffe et grønt valg om at leje og få vasket måtter hos et industrivaskeri, som hverken udleder mikroplast eller spildevand til kloakken.

Et voksent menneske indtager ca. 100.000 mikroplastpartikler om året

Der er mikroplast overalt – i luften vi indånder, jorden vi går på, vandet vi bader i, og maden vi spiser. Et studie bragt i The Guardian viser, at et voksent menneske i gennemsnit spiser mindst 50.000 mikroplastpartikler om året og indånder ca. samme mængde. Ingen ved, hvordan det påvirker vores helbred, men plast fremstilles af råolie og kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

Derfor igangsatte Elis’ måttevaskeri i Karup og Teknologisk Institut for nogle år siden et projekt, hvor de undersøgte, om en ny filtreringsteknologi kunne opsamle og fjerne størstedelen af mikroplastpartiklerne fra måttevask, før de forlod vaskeriet med spildevandet, og testresultaterne viste, at 98 % af mikroplasten kunne opsamles. Siden har Elis fortsat testene på egen hånd – og nu har virksomheden gjort et gennembrud.

Elis’ miljø- og arbejdsmiljøkonsulent Christina Saxkjær fortæller: ”Vi havde en ambition om, at vi ikke kun ville kunne opsamle mikroplasten på vaskeriet – vi ville også kunne rense vandet for de metaller, som danskere hver dag tørrer af i de måtter, vi vasker for virksomheder og kommuner. For hvis metallerne kunne fjernes, ville vandet blive så rent, at vi kunne genanvende det igen og igen til måttevask. Og vores seneste testresultater viser, at med en båndfiltermaskine og lidt kemi, som får de mindste partikler til at samle sig, så kan vi lykkes med at fjerne over 99 % af mikroplast og gummi og over 90 % af de metaller, som vi normalt udleder til kloakken. Det betyder, at vi kan genanvende alt vandet i et lukket kredsløb, så vi slet ikke udleder noget spildevand”.

Miljø-gennembrud: Måtter vaskes uden at udlede mikroplast og spildevand i testforløb hos Elis

Peter Rosborg er projektleder på Teknologisk Institut – og han udtaler: ”Samarbejdet med Elis er et godt eksempel på, hvad vi kan sammen. Elis har taget strategisk stilling til, hvad de vil opnå, og de har i den indledende fase fået adgang til den viden og teknologi, der skal til for at implementere strategien. Det har hjulpet Elis til at komme i mål, og den endelige løsning styrker både virksomhedens grønne omstilling, kerneprodukt og konkurrencekraft”.

Kan spare miljøet for 75.000 plastflasker om året – og Elis’ måttevaskeri for ca. 75 % vandforbrug

Efter det succesfulde testforløb har Elis sat sig det mål, at de i 2022 vil implementere båndfilterløsningen i fuld skala i måttevaskeriet i Karup, så alle vaskeriets måtter fremover skal vaskes uden at udlede mikroplast, metaller og spildevand til kloakken – og som Christina Saxkjær fortæller, kan det potentielt gøre en stor miljøforskel:

”I Karup vasker vi mange ton måtter hver dag, og måtterne er lavet af plast og gummi, som slides, når de vaskes, og derfor afgiver de naturligvis en smule mikroplast til vaskevandet. Men en stor del af mikroplasten i måtterne kommer fra skosåler, bildæk, vejstriber og andet, som danskerne tørrer af i vores måtter, der har en helt unik sugeevne – og vi har beregnet, at vi ved at implementere båndfilterløsningen i fuld skala i Karup kan tilbageholde plast svarende til 75.000 ½-liters colaflasker om året. Derudover kan vi naturligvis reducere vandforbruget markant – ud fra testforløbet estimerer vi, at vi i Karup kan reducere vandforbruget med op til 75 %, for selvom vi kan rense og genanvende alt vandet i et lukket kredsløb, så forsvinder en del af vandet til fordampning under vaskeprocessen, så vi skal også løbende tilføre nyt vand”.

Langsigtet mål er at opsamle mikroplast fra alle Elis’ landsdækkende vaskerier

Omtrent 40 % af verdens befolkning bor i områder, hvor der mangler vand – og Elis har som ambition, at virksomheden i 2025 skal have reduceret vandforbruget i deres europæiske afdelinger med 50 % ift. 2010. Når båndfilterløsningen er implementeret i fuld skala i måttevaskeriet i Karup, og Elis har haft tid til at samle erfaringer fra projektet, er det planen, at filtreringsteknologien også skal implementeres i Elis’ øvrige måttevaskeri i Danmark. Og som Elis’ administrerende direktør Henrik Luxhøj fortæller, er perspektivet med projektet endnu større:

”Udover måttevaskerierne har vi mange afdelinger, der vasker linned og arbejdstøj for erhvervslivet – og de tekstiler indeholder også polyester, da det gør tekstilerne mere slidstærke, forlænger deres levetid og sikrer, at de kan vaskes med et lavere forbrug af vand. Så samlet set er polyesterholdige tekstiler det mest bæredygtige valg. På vores vaskerier renser og genanvender vi allerede skyllevandet, og vores langsigtede ambition er, at alle vores landsdækkende vaskerier skal kunne opsamle den mikroplast, som naturligt udskilles under vask. Vi håber, at vores erfaringer fra Karup-vaskeriet kan bane vej for, at vi når i mål med det. Der er desuden international bevågenhed på projektet fra de øvrige vaskerier i Europa, så potentialet er stort.”

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>