Pas på hackere i sommerferien
Hjem SIKKERHED Undersøgelse: Pas på hackere i sommerferien

Undersøgelse: Pas på hackere i sommerferien

Af Redaktionen

Brug af de samme adgangskoder til arbejdsmæssige og private formål er et kæmpe it-sikkerhedsproblem – ikke mindst i sommerferien

 Skal du have arbejdscomputeren med på sommerferie?

Pas på hackere i sommerferienI så fald risikerer du at åbne døren på vid gab for hackere, og hvis du er rigtig uheldig, kan hackerne både få adgang til personfølsomme oplysninger om dig selv og bryde ind i din arbejdsgivers it-system.

Sådan lyder advarslen fra it-sikkerhedsfirmaet Beyond Identity, der har undersøgt folks brug af adgangskoder. Undersøgelsen viser, at 50 procent genbruger adgangskoder, således at de har de samme adgangskoder til it-systemet på jobbet, som de bruger til private konti og sociale medier.

Undersøgelsen fra Beyond Identity er foretaget i Sverige og Norge, men ifølge firmaets landechef for Danmark og de øvrige nordiske lande, Juha Hakava, tyder tidligere lignende undersøgelser på, at billedet er det samme i Danmark som i vores nabolande.

I Danmark fraråder Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed, at man genbruger adgangskoder. Ifølge Juha Hakava øger genbrug af koder risikoen for, at hackere kan få adgang, og malware kan installeres på computeren. Og risikoen er endnu større, hvis man på ferien deler adgangskoder med familiemedlemmer, der låner arbejdscomputeren og bruger den til netsurfing, gaming og streaming.

Undersøgelsen fra Beyond Identity viser, at omkring hver fjerde såvel hjemme som på arbejdspladsen benytter såkaldte svage adgangskoder. 10 procent skifter aldrig adgangskoder på jobbet. Når hackere trænger ind i et system, har de i 80 procent af tilfældene udnyttet adgangskoder, fremgår det af Verizon 2019 Data Breach Investigations Report.

Selv en stærk adgangskode er imidlertid ikke nok til at forhindre hackeres indtrængen, siger Tom Jermoluk, CEO hos Beyond Identity.

– Adgangskoder er usikre, uanset og de er lange eller svær eller skiftes ofte. En bruger, som bliver snydt af phishing, kommer jo til at udlevere adgangskoden, uanset hvor kompliceret den er. Adgangskoden vil altid kunne stjæles eller gættes. Derfor hjælper det ikke i længden med strikse retningslinjer for adgangskoder. I stedet bør i første omgang virksomheder ophøre med overhovedet at bruge adgangskoder. Adgangskoder er ikke en effektiv beskyttelse mod cyberangreb, og tiden er inde til at erkende, at vi har brug for andre metoder. Brugen af adgangskoder er mest af alt en belastning, siger Tom Jermoluk.

29 procent af de adspurgte skriver deres adgangskoder på papir. 10 procent har adgangskoderne i en almindelig word-fil, og 9 procent har mailet dem til sig selv. Hver femte bruger navnet på deres husdyr, barn eller favoritsportsklub som adgangskode.

Undersøgelsen er gennemført af Fractl for Beyond Identity. 1.004 personer i Sverige og Norge har besvaret spørgsmål om brug af adgangskoder via et webbaseret spørgeskema.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>