Byggemodningsprojekt på Fyn er 100 procent digitaliseret
Hjem NYHEDER Byggemodningsprojekt på Fyn er 100% digitaliseret

Byggemodningsprojekt på Fyn er 100% digitaliseret

Af Redaktionen

I forbindelse med et byggemodningsprojekt ved Stige er Søndergaard Salg & Anlæg fra Faaborg gået helt nye veje ved at benytte en fuldt ud digitaliseret løsning i en byggebranche præget af manuelle løsninger.

Søndergaard Salg & Anlæg tog i 2021 hul på et byggemodningsprojekt ved Stige i Odense.

Inden første sten til byggeriet blev sat, skulle der blandt andet etableres veje, forbindelse til kloaknettet og ledningsføring til strøm, vand og varme.

Ved mange lignende projekter foregår den slags ved hjælp af manuelle opmålinger og dertil hørende manuelt gravearbejde. En kompliceret opgave der let kan resultere i fejl – især når der er tale om store projekter med flere forskellige entreprenører og mange gravemaskiner i spil.

I forbindelse med byggemodningsprojektet ved Stige har maskinstyring og robuste tablets imidlertid overtaget og digitaliseret opgaverne. Og ifølge entreprenør Frederik Søndergaard fra Søndergaard Salg & Anlæg har der i høj grad været fordele med forbundet digitaliseringen, der sket i samspil mellem en maskinstyringssoftware fra virksomheden Makin og tablets fra Panasonic, fremstillet specifikt til hårde arbejdsmiljøer.

Byggemodningsprojekt på Fyn er 100 procent digitaliseret”Vi bruger maskinstyring til hele tiden at identificere, hvor på byggepladsen vi er, og hvor vi skal grave. Vi skal ikke ud at slå pinde i jorden for at finde ud af, hvor linjerne skal være. I stedet ligger alle informationer tilgængelig på tabletten. Det er nemt at bladre rundt i hele projektet og også at forberede mig til den næste opgave. Det er smart, at jeg på den måde kan forberede mig hjemmefra, uden at gravemaskinen er fysisk til stede på byggepladsen. Det gør livet rigtig meget nemmere,” siger Frederik Søndergaard.

Kan sætte nye standarder for branchen

Også Sten Kristensen, Chief Growth Officer hos Makin, tager store ord i brug om projektet, der kan sætte helt nye standarder for branchen.

”Der er tale om et projekt, som er 100 procent digitaliseret. Maskinstyringen fortæller operatøren 1:1, hvor han skal grave, i stedet for at den del er afhængig af manuelle opmålinger og fysiske tegninger. Selv om løsningen er super avanceret, er den også enormt nem at arbejde med og meget nøjagtig i sine resultater. Maskinstyringen og de robuste tablets er som skabt til arbejde sammen på den her måde,” siger han og tilføjer, at fordelen bliver større, jo flere gravemaskiner der er involveret i et byggeprojekt. Det skyldes, at al arbejde løbende bliver arkiveret digitalt, hvilket sikrer et altid opdateret overblik.

Tabletten fra Panasonic lyder navnet TOUGHBOOK er specialdesignet til de hårdeste arbejdsmiljøer, blandt andet militæret og i byggebranchen. Det kommer blandt andet til udtryk ved, at enheden er vand- og støvtæt og kan klare et fald på op til 1,5 meter.

Byggemodningsprojektet ved Stige har stået på i omkring et år og forventes afsluttet inden sommerferien.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>