CMP er med i stor EU-ansøgning om CO2-fangst på Amager Bakke, der kan gøre København CO2-neutral i 2025
Hjem NYHEDER CMP er med i stor EU-ansøgning om CO2-fangst på Amager Bakke, der kan gøre København CO2-neutral i 2025

CMP er med i stor EU-ansøgning om CO2-fangst på Amager Bakke, der kan gøre København CO2-neutral i 2025

Af Redaktionen

Et anlæg til CO2-fangst skal reducere udledningen fra Amager Ressourcecenter (ARC) med 500.000 ton CO2 årligt og kan dermed bidrage markant til Københavns Kommunes mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

CMP er med i stor EU-ansøgning om CO2-fangst på Amager Bakke, der kan gøre København CO2-neutral i 2025Copenhagen Malmö Port (CMP) bliver en central aktør i at opbevare og distribuere den indfangede CO2 til skibe, som sejler CO2’en til lagring i gamle oliefelter i Nordsøen.

Projektet vil blive det første af sin slags i Danmark og vil ikke alene bidrage til Københavns Kommunes mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad, men også til den nationale målsætning om at reducere Danmarks udledning af CO2 med 70 procent inden 2030. Konkret vil en årlig CO2-reduktion på 500.000 ton svare til omkring et procent af Danmarks samlede udledning.

Som et af de første og afgørende skridt i projektet indsender ARC i slutningen af oktober en ansøgning til EU’s Innovationsfond i samarbejde med CMP med henblik på at få støtte til både etablering og drift af anlægget, der efter planen skal stå færdig i 2025. Der ansøges om mellem 0,5-1 mia. kr. i støtte, som skal finansiere op til 60 procent af udgifterne til etableringen samt driften de første ti år.

Den tætte placering mellem Amager Bakke og Prøvestenen, som er en del af CMP’s erhvervshavn, danner de gode betingelser for et partnerskab mellem ARC og CMP. Når CO2’en er indfanget, transporteres den via et kort rør til særlige tanke på CMP’s nærliggende terminal på Prøvestenen. Herfra pumpes CO2’en ombord på skibe, som sejler den videre ud til Nordsøen, hvor den lagres i udtømte oliereservoirer i undergrunden.

-CMP er begejstret for at være en del af projektet, som rummer et kolossalt potentiale i forhold til at reducere CO2-udledningen i København. For CMP’s vedkommende er dette et godt eksempel på, hvordan havnen kan spille en aktiv rolle i den grønne omstilling og indgå i ny banebrydende klimateknologi, der forhåbentligt kan tjene som inspiration for lignende projekter med CO2-fangst i Danmark og i udlandet. Derfor håber jeg, at vi får en positiv tilkendegivelse fra EU som et første skridt på vejen mod at realisere projektet, udtaler Barbara Scheel Agersnap, CEO, Copenhagen Malmö Port.

Foruden behovet for økonomisk støtte er der en række andre rammevilkår, som skal falde på plads, før projektet kan realiseres.

– Det er helt vitalt, at vi med CMP har en så stærk partner ombord på projektet, som skal gøre København til verdens første klimaneutrale hovedstad. Som tillægsgevinst kan vi skabe lokale grønne arbejdspladser og en infrastruktur til håndtering af indfanget CO2, der potentielt kan bruges af en række andre store CO2-udledere i hovedstadsområdet. Derfor haster det med at få finansieringen og rammevilkårene på plads i en god og tæt dialog med vores ejerkreds og Folketinget, udtaler Jacob H. Simonsen, direktør i ARC.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>