Mørke skyer samler sig over den danske it-branche
Hjem UNDERSØGELSE Undersøgelse viser: Mørke skyer samler sig over den danske it-branche

Undersøgelse viser: Mørke skyer samler sig over den danske it-branche

Af Redaktionen

Den positive vækst, som it-branchen har oplevet de seneste år, risikerer at forsvinde pga. af en historisk mangel på it-medarbejdere.

Det viser helt nye tal fra IT-Branchen.

84,5% af de danske it-virksomheder ser manglen på de rette it-kompetencer som den største barriere for vækst i branchen. Det er et kæmpe spring i forhold til sidste år, hvor ”kun” 60,2% så det som den største vækstbarriere. Det viser nye tal fra IT-Branchens årlige IT-Barometerundersøgelse.

”Det ser sort ud. Ikke bare for it-branchen, men for dansk erhvervsliv som helhed. Lige nu er virksomhederne i gang med et historisk digitalt skifte, men der er ganske enkelt ikke nok folk til at kunne løfte opgaverne. Og det kan gå ud over danske virksomheders ordrer og vækst,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.

Opgiver helt at besætte stillinger

Mere end halvdelen (54,5%) af it-virksomhederne har helt måtte opgive at besætte stillinger indenfor det seneste år, da der ganske enkelt ikke var ansøgere til jobbene. En kompetencemangel som har store konsekvenser for virksomhederne.

42,4% måtte sige nej til ordrer/opgaver, mens 44,7% måtte udskyde videreudvikling og innovation, fordi de ikke kunne besætte stillinger.

”Manglen på it-folk er så ekstrem, at det nu direkte rammer virksomhedernes bundlinje. Samtidig sætter det en effektiv stopper for vores samfundsudvikling bl.a. med hensyn til den grønne omstilling og muligheden for f.eks. at understøtte et presset sundhedsvæsen med bedre it-løsninger.

Så det er også et stort samfundsmæssigt problem, at der mangler it-folk,” udtaler Natasha Friis Saxberg.

Alene i it-branchen mangler der lige nu omkring 4.600 it-folk, og generelt fortæller 89,9% af de danske virksomheder, at de står og mangler it-eksperter.

Der er brug for flere tiltag

Mørke skyer samler sig over den danske it-branche

Arbejdsmarkedet efterspørger især de tunge it-specialister som softwareudviklere, netværksfolk og it-konsulenter. Desværre er der alt for få, der bliver uddannet indenfor it i disse år.

Udfordringen er ikke de unges manglende lyst. Tværtimod. De unge strømmer faktisk til it-uddannelserne, men mødes ofte af en lukket dør. Forrige år fik 1.400 kvalificerede unge f.eks. nej til deres drømme it-studie, da der ganske enkelt ikke var sat penge af til deres studiepladser.

Så der er brug for, at der etableres flere it-uddannelser på universiteterne, da efterspørgslen i den grad er der.

Kompetenceløftet skal dog ikke kun ske igennem de videregående uddannelser. Det handler også om, at man skal skabe interessen allerede i folkeskolen. Her har IT-Branchen gennem flere år med Coding Class-initiativet arbejdet på at gøre Teknologiforståelse til et fast fag i folkeskolen.

Derudover er der et stort behov for at videreuddanne den eksisterende arbejdsstyrke.

”Vi skal naturligvis opkvalificere og efteruddanne stort set alle i den arbejdsdygtige alder, da grundlæggende it-kundskaber fremadrettet bliver lige så væsentlige som det at kunne skrive og regne.

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden, og sørger vi ikke for, at vi har den rette arbejdskraft, vil vi sakke bagud på helt afgørende områder,” slutter Natasha Friis Saxberg.

På den korte bane ser IT-Branchen det som helt afgørende, at vi herhjemme lykkes bedre med at tiltrække og fastholde udenlandsk arbejdskraft.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>