Næsten 70% af danskere ved ikke, hvor meget elektronikaffald sviner
Hjem UNDERSØGELSE Næsten 70% af danskere ved ikke, hvor meget elektronikaffald sviner

Næsten 70% af danskere ved ikke, hvor meget elektronikaffald sviner

Af Redaktionen

En ny FN-rapport viser, at vores produktion af elektronisk affald stiger fem gange hurtigere, end vi genanvender den. Swappie undersøger derfor danskernes kendskab til, hvor meget CO2 deres elektroniske affald udleder – og vi kan godt blive klogere.

 For godt og vel en måned siden havde vi i Danmark opbrugt vores del af jordens ressourcer for i år som ét af verdens første lande.

Samtidig har en ny undersøgelse fra FN slået fast, at mængden af elektronisk affald er steget med 82% mellem 2010 og 2022 og det ser ud til at stige 32% yderligere til 82 mio. ton i 2030.

Samtidig er den dokumenterede genanvendelsesrate faldet fra 22,3% i 2022 til 20% i 2030 – da genanvendelsesindsatsen ikke kan følge med den omfattende vækst i produktionen af elektronisk affald på verdensplan.

Derfor har Europas førende iPhone-refurbisher, undersøgt danskernes kendskab til og bevidsthed om deres elektroniske affald og hvor meget det sviner. Resultatet viser, at der er markant behov på tværs af alle aldersgrupper for at øge kendskabet til elektronisk affald og hvilke konsekvenser det har.

Resultaterne viser især:

 At der er en kendskabskløft

  • Næsten 70% af de adspurgte er ikke klar over, at e-affald i 2030 ifølge førnævnte FN-rapport anslås at vokse massivt. Faktisk forventes mængden af e-affald at vokse til 82 mio. tons (det svarer til at smide over 1.000 bærbare computere ud hvert sekund).

 At de er bevidste om deres personlige elektroniske aftryk

  • Over halvdelen af respondenterne (51%) indikerer deres årlige produktion af elektronisk affald korrekt (ca. 10 kg).

 Kendskab til iPhones CO2-aftryk

  • En fjerdedel (25,1%) angiver korrekt, at en iPhone udleder omtrent 82 kg CO2.

 Bekymring for miljøet

  • Næsten 70% af danskere ved ikke, hvor meget elektronikaffald svinerTil trods for, der generelt er et lille kendskab til det aftryk, elektronisk affald efterlader, giver langt størstedelen af respondenterne udtryk for, at de er bekymrede for mængden af CO2, de udleder.
  • Knap halvdelen vurderer deres bekymring som 4 eller 5 på en skala fra 1-5 og indikerer således høj bekymring for deres personlige miljøaftryk.
  • Kun 5% vurderer, at de ikke er bekymret overhovedet.

Jeppe Olsen, Marketing Manager for Swappie i Danmark kommenterer resultaterne:

“Resultaterne understreger vigtigheden af at øge kendskabet til elektronisk affald og dets skadelige indflydelse på vores planet. Respondenternes bekymring for miljøet indikerer samtidig et ønske blandt forbrugerne om at træffe mere informerede valg for at mindske deres indvirkning på miljøet. Hos Swappie ønsker vi at informere så mange som muligt om elektronisk affald, og hvordan det kan reduceres.”

Swappie er fortsat engageret i at oplyse om miljø og bæredygtighed og har en ambition om at give enkeltpersoner viden til at bekæmpe elektronisk affald og derigennem reducere CO2. Som en del af sine Earth Day-initiativer lancerer Swappie informationskampagner og ressourcer for at hjælpe enkeltpersoner med bedre at forstå og tackle udfordringerne ved elektronisk affald.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>