Danske propelspecialister holder offshore vindmølleparker i gang
Hjem LOGISTIK/ TRANSPORT Danske propelspecialister holder offshore vindmølleparker i gang

Danske propelspecialister holder offshore vindmølleparker i gang

Af Redaktionen

Hundested Propeller A/S er blevet en del den kritiske infrastruktur på flere internationale offshore vindmølleparker.

Propelspecialisterne sørger for, at der er minimal nedetid, når vingerne står stille.

Når manglende vind er skyld i, at vingerne på de enorme havvindmøller i offshoreparkerne Hornsea 1 og Hywind i Nordsøen står stille, er der ikke meget at gøre. Skyldes stilstanden derimod en mekanisk fejl, er det altafgørende at servicebådene fra skotske Maritime Craft Services hurtigt og sikkert kan komme frem uanset vind og vejr og få møllerne i gang igen.

– Mekaniske fejl og andre skader på møllerne skal hurtigst muligt udbedres. Nedetid betyder store tab for alle parter fra vindmølleparkens ejere til de forbrugere, som strømmen skulle være gået til. Derfor er det absolut nødvendigt, at vi kan stole på vores materiel, og at bådene hurtigst muligt kan komme tilbage i aktion, hvis de bryder ned, fortæller Ewan Manson, der er Operations Superintendent hos Maritime Craft Services, som siden 2002 har opereret på flere store offshore vindparker i Storbritannien og Nordeuropa.

Servicebåde er kritisk infrastruktur

Det skotske maritime servicefirma har 11 såkaldte Crew Transfer Vessels / SWATH-både i aktion. Heraf drives to af dem af to gange controllable pitch propeller og tailshaft-løsninger, der er specialfremstillet til formålet i produktionshallerne hos Hundested Propeller i Nordsjælland. Ved Hornsea 1 er fartøjet desuden udstyret med to gearkasser ligeledes leveret af de danske eksperter. Valget af Hundested Propeller som leverandør er ikke tilfældigt.

– Vores fartøjer udgør kritisk infrastruktur for vindmølleparkerne og skal kunne operere henholdsvis 12 eller 24 timer om dagen uanset vejrforholdene. Derfor kræver vi løsninger med ekstrem hårdførhed og driftssikkerhed, hvilket vi ved, at vi får hos danskerne, siger Ewan Manson.

Danske propelspecialister holder offshore vindmølleparker i gang

Crew Transfer (SWATH) fartøjerne fra Maritime Craft Service opererer på offshore vindmølleparken Hornsea 1 og Hywind i Nordsøen. Bådene er drevet fremad af specialfremstillede motordele fra danske Hundested Propeller. Foto: Maritime Craft Service.

Hos Hundested Propeller er man glade for tilliden, da netop driftssikkerhed og lang levetid er to af de vigtigste kvalitetsstempler for virksomheden, der har over 100 år med produktion af maritimt materiel bag sig.

– Vores løsninger bygger på en base af kerneprodukter, som vi har udviklet på baggrund af mange års erfaring og ekspertise. Når vi designer og producerer en specialløsning til en kunde, er målet, at den skal kunne udleve selve båden, siger Henrik Damsgaard, teknisk chef for Hundested Propeller.

Leverede en løsning på under en uge

SWATH-bådene fra Maritime Craft Services har været i drift siden henholdsvis 2016 og 2019, og siden leveringen af det første fartøj har skotterne haft serviceafdelingen hos Hundested Propeller på speed dial, hvis uheldet var ude. De har haft brug for assistance af to omgange, hvor de to fartøjer har været til reparation i tørdok. Begge gange har danskernes hurtige respons- og leveringstid været afgørende.

– Jobbet ved vindmølleparkerne går til nogen andre, når vores fartøjer ikke er operationelle. Så når en eller flere motordele kræver service eller skal udskiftes, er hastighed og serviceniveau helt afgørende for hvilken leveringspartner, vi vælger til reparationsopgaven, siger Ewan Manson. Han uddyber:

– Vores oplevelser med Hundested Propeller har begge gange været exceptionelle. De forstod vigtigheden i at få fartøjet tilbage i arbejde igen hurtigst muligt og formåede at levere en løsning på under en uge – halvdelen af hvad vi normalt ville forvente. Vi har desuden arbejdet med dem for at forbedre systemerne, og vi har efterfølgende ikke oplevet de problemer, som vi havde med servicebådene i første omgang.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>