DTU undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr
Hjem NYHEDER DTU undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr

DTU undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr

Af Redaktionen

DTU har i samarbejde med 3stepIT og NetSolutions undgået over 276 tons CO2 ved at indsamle og sælge deres gamle it-enheder.

Projektet har vist sig så effektivt, at genbrug af enheder nu er sat i system på hele campus.

 Tilbage i 2021 var der egentlig kun tale om et pilotprojekt med 30 udtjente computere, som DTU skulle give videre til technology lifecycle management-specialisterne fra 3stepIT og partnerne NetSolutions, der efterfølgende datasletter og giver enhederne nyt liv.

Projektet med navnet ’Recycle IT’ viste sig dog hurtigt at blive langt mere omfattende end ventet, og her to år efter projektets begyndelse, er der afleveret over 1400 gamle enheder, hvoraf 91 procent af dem har kunne få nyt liv. Dermed har de undgået over 276 tons CO2 og har tjent over 160.000 kroner.

Bag indsamlingen står it-supporter Daniel Thuesen og it-proceskoordinator Allan Rosendahl. De fortsætter nu projektet på en måde, så DTU-computere under fem år bliver genbrugt på universitetet, mens computere over fem år bliver solgt til 3stepIT.

– Vi var målløse over det flotte resultat. Førhen forærede vi vores brugte it-udstyr væk og brugte penge på forsendelse. Med Recycle IT sikrer vi, at DTU’s it-udstyr får størst mulig værdi gennem bæredygtige initiativer. På den måde sørger vi for, at brugt og glemt it-udstyr får nyt liv. Samtidig får vi ryddet op og er med til at opfylde DTU’s målsætning om at arbejde bæredygtigt, siger Allan Rosendahl.

Det er ikke kun hos DTU, at man er begejstret for projektet. Succesen har affødt, at Recycle IT nu også er udtaget til Børsen Bæredygtig Cases, som er avisens liste over 50 projekter, ”der på bedste vis kan skaleres, er forretningskritiske og har en positiv effekt på omverdenen”.

Langt større potentiale end de fleste tror

Kan en papkasse blive til 19 paller? Sætningen lyder som taget fra et dårligt ordsprog, men på DTU var det rent faktisk, hvad der skete. Aftalen var nemlig, at de oprindelige 30 enheder skulle afleveres i en stor forsendelsespapkasse, som 3StepIT ville levere til projektet. Det blev i stedet til en palle, og det satte åbenbart gang i elevernes genbrugslyst, som endte med at aflevere langt flere enheder end først planlagt.

DTU undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyrI stedet for én papkasse med elektronik er DTU nu i gang med at fylde palle nummer 19, hvilket ikke overrasker sales manager fra 3stepIT og kontaktperson på projektet, Mads Vedsø.

– Generelt har både private og virksomheder langt mere brugt og uønsket it-udstyr, end de lige går og tror. Vi oplever som regel, at når først vores kunder går på loftet, i kælderen og i skabene, så bliver de overraskede over, hvor meget udstyr der faktisk står og samler støv i gemmerne, siger Mads Vedsø.

Genbrug er blevet normen på DTU

I dag beskæftiger ’Recycle IT’ syv DTU-medarbejdere, der hver især passer deres daglige arbejde ved siden af projektet. Med de indtjente penge er projektteamet i gang med at udvikle en hjemmeside, der skal være med til at udbrede kendskabet til genbrugsordningen på DTU – ligesom de udarbejder interne retningslinjer for at håndtere de store mængder it-udstyr.

– Vores mål er ikke at tjene penge men at genanvende it-udstyret på DTU. For hver maskine vi genbruger, undgår DTU at købe en ny. Derfor opfordrer vi studerende og medarbejdere til at kigge i deres skuffer og se, om de har en computer, de ikke bruger. Ved at give sit brugte it-udstyr til os, er man med til at leve op til DTU’s mål om at være en bæredygtig campus, siger Daniel Thuesen.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>