Konkurser: Arbejdspladser i handel og byggeri hårdest ramt
Hjem UNDERSØGELSE Konkurser: Arbejdspladser i handel og byggeri hårdest ramt

Konkurser: Arbejdspladser i handel og byggeri hårdest ramt

Af Redaktionen

Med regnestykket gjort op efter et turbulent 2022 står det klart, at situationen spidser til i brancherne bygge- og anlæg samt handel, når det gælder konkurser.

De rammer ikke alene hyppigere, men også større virksomheder med mange medarbejdere, viser en opgørelse fra kreditoplysningsbureauet Creditsafe.

Alene i december måned 2022 leverede de to brancher knapt halvdelen af de tabte årsværk, svarende til ca. 500 fuldtidsstillinger. I alt kostede december 1.073 ansættelser omregnet til fuldtidsstillinger.

Højeste konkursaktivitet i 12 år

”2022 lukkede med den højeste konkursaktivitet siden 2010, og selvom december lå pænt med få konkurser sammenlignet med årets øvrige måneder (blot 400 mod f.eks. 985 i rekordmåneden november), kigger vi ind i et stærkt udfordrende forår, vurderer Creditsafes landechef Morten Kofoed-Larsen.

Konkurshammeren falder hårdt

At konkurshammeren falder hårdt, viser ifølge Morten Kofoed-Larsen, at virksomhedernes likviditet er ved at være i bund som følge af høje råvarepriser, energiafgifternes himmelflugt, rentestigninger etc. Oveni har mange skulle afvikle coronalån og andre støtteordninger, igangsat under Covid-19.

Konkurser: Arbejdspladser i handel og byggeri hårdest ramtLodder i den positive vægtskål

”I det nye år ser vi inflationen dykke og priserne på gas og olie tilbage i et mere normalt niveau samtidig med at vi fortsat har høj beskæftigelse. Det er lodder i den positive vægtskål og vi vil se, at virksomheder med et sundt cashflow har chancen for at ride stormen af, mens andre knap så solide vil bukke under”, vurderer Morten Kofoed-Larsen.

Region Sjælland hårdest ramt i 2022

Hovedstaden og region Midtjylland kom stærkest ud af december 2022 med et fald i antallet af månedlige konkurser i forhold til december 2021. Niveauet i Hovedstaden faldt hele 54%, mens niveauet i Midtjylland faldt 18%.

Til gengæld oplevede regionerne Syddanmark, Nordjylland og Sjælland et opsving i antal december-konkurser. Værst gik det ud over region Sjælland, hvor antallet steg 55% i december 2022, sammenlignet med samme måned 2021.

Statistikken inkluderer virksomhedsformerne aktieselskaber samt anpartsselskaber, og er baseret på datoen for konkursdekretet.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>