Ny undersøgelse: Danske virksomheder er klar til elbilisme
Hjem UNDERSØGELSE Ny undersøgelse: Danske virksomheder er klar til elbilisme

Ny undersøgelse: Danske virksomheder er klar til elbilisme

Af Redaktionen

En ny undersøgelse sætter fokus på virksomheders parathed til at skifte benzin og diesel ud med el. Danske virksomheder har taget et bemærkelsesværdigt spring i retning af grøn omstilling.


En tredjedel af danske virksomheder har på nuværende tidspunkt investeret i en eller flere elbiler, og to tredjedele forventer at have gjort det samme inden for de kommende tre år.

Det fremgår af en ny international undersøgelse omkring mobilitet og grøn omstilling på transportområdet. Undersøgelsen er foretaget af Gallup i 20 lande på vegne af analyseenheden Arval Mobility Observatory.

Resultaterne placerer Danmark på fjerdepladsen, hvad angår andelen af virksomheder, som allerede har investeret i elbiler. Det er tilfældet for 32 procent af danske virksomheder, mens det tilsvarende tal er 33 procent i Finland, 34 procent i Holland og 38 procent i Frankrig. Til gengæld er danske virksomheders villighed til at investere i elbiler højere end i blandt andet Tyskland (27 procent), Sverige (23 procent) og endda Norge (30 procent), hvor elbiler ellers er meget udbredte blandt private.

Også i forhold til danske virksomheders forventninger til egne investeringer i elbiler over de kommende tre år placerer Danmark sig i toppen af den primært europæiske oversigt over parathed i forbindelse med den grønne omstilling på transportområdet. Således vurderer 67 procent af de adspurgte danske virksomheder, at de inden for tre år har investeret i elbiler. På dette område bliver Danmark kun overgået af Holland med 71 procent. I begge opgørelser placerer Danmark sig et godt stykke over det europæiske gennemsnit.

Ganske bemærkelsesværdigt er der tale om et helt andet resultat end i 2020, da undersøgelsen blev foretaget første gang. Dengang var det kun 24 procent af de danske virksomheder, der havde investeret i rene elbiler, mens 56 procent forventede at gøre det inden for en treårig periode. Det gav dengang Danmark bundplaceringer på begge områder.

”Det er tydeligt, at der imellem de to undersøgelser er blevet grebet ind politisk med afgiftsnedsættelser på grønne biler. Det er dét, der har været den primære barriere for de danske virksomheder, som egentlig længe har været positive i forhold til at gå i retning af den grønne omstilling, men som har manglet det afgørende økonomiske incitament,” siger Andreas Knudsen, kommerciel direktør i Arval Danmark.

Ny undersøgelse: Danske virksomheder er klar til elbilisme

Andreas Knudsen, kommerciel direktør i Arval Danmark

“Desværre er det primært plug-in-hybridbiler, som de danske virksomheder lige nu investerer i. Simpelthen fordi de er faldet mest i beskatningsværdi. Det er synd, at vi på den måde ikke går så langt, som vi kan i overgangen fra benzin og diesel til ren el. Min klare vurdering er derfor, at der fortsat er brug for politiske initiativer omkring ladeinfrastrukturen og beskatningen af firmabiler, ligesom der også er brug for et øget udvalg af elbiler med lang rækkevidde for at understøtte den udvikling, som allerede er i gang,” siger Andreas Knudsen.

Så stor en del af det samlede antal adspurgte virksomheder har investeret i en eller flere elbiler:
Holland                               71 procent

Danmark                             67 procent

Norge                                  66 procent

Frankrig                              66 procent

Storbritannien                     66 procent

Schweiz                              62 procent

Tyrkiet                                 62 procent

Finland                                61 procent

Portugal                              60 procent

Italien                                  57 procent

Spanien                              54 procent

Belgien                               54 procent

Tyskland                             53 procent

Sverige                               54 procent

Østrig                                  51 procent

Polen                                  50 procent

Luxembourg                       39 procent

Brasilien                              37 procent

Tjekkiet                               20 procent

Rusland                              10 procent

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>