”Vi har ikke bare udviklet en app, men en helt ny telefon”
Hjem BÆREDYGTIGHED “Vi har ikke bare udviklet en app, men en helt ny telefon”

“Vi har ikke bare udviklet en app, men en helt ny telefon”

Af Redaktionen

Innovationsprojekt i Energy Cluster Denmark har vist Semco Maritime overraskende store gevinster ved at digitalisere overvågning af korrosion. “Vi kan potentielt fjerne to tredjedele af udgifterne,” lyder meldingen.

De amerikanske markedsanalytikere i Grand View Research opgjorde i 2019 værdien af det globale marked for korrosionsbeskyttelse til 7,4 mia. USD og forudsagde, at markedet ville nærme sig 10 mia. USD allerede i 2027.

Der er store penge i rust, og på den baggrund kan man godt forstå, at Semco Maritime er særdeles begejstrede over de foreløbige resultater af et innovationsprojekt, som med brug af digitalisering og AI skal løfte korrosionsdetektion og -beskyttelse ind i den moderne tidsalder:

“Vi kan potentielt fjerne to tredjedele af udgifterne til at spotte korrosion, og vi kan tilsvarende reducere tiden til at analyse, om der skal gøres noget ved det,” siger Alexia Jacobsen, Head of Innovation i Semco Maritime: “Vores kunder ville købe det her i morgen, hvis de kunne.”

Stærk partnerkreds

Det kan de ikke endnu, men Alexia Jacobsen har som leder af innovationsprojektet PACMAN sat sig i spidsen for, at det kan lade sig gøre. I projektet arbejder Semco Maritime sammen med TREFOR, IPU, MM Survey og Aalborg Universitet om at udvikle en smartere måde at tilgå korrosion. EUDP er netop ansøgt om 15 mio. kroner, som skal videreføre projektet til kommercialicering.

“I dag er det meget tidskrævende at observere og vurdere omfanget af korrosion. Vi vil udvikle en innovativ metode, hvor man bruger maskinlæring til både at opdage korrosion og at forudsige behovet for vedlige- hold,” siger Jeppe Lützhøft, Senior Electrical Engineer, som fik ideen til digitalisering af korrosionshåndteringen.

PACMAN-teamet er sammensat af virksomheder, som komplementerer løsningen, og som kan løfte videre på innovationsprojektet Automatic Corrosion Mangement, som ligeledes er udviklet i regi af Energy Cluster Denmark og som er støttet via regionalfonden.

“Vi har haft stor gavn af at udvikle projektet sammen med Energy Cluster Denmark, som både har bidraget til at sammensætte partnerkredsen, sikre funding og med at facilitere processen. Innovation koster, og der er brug for hjælp til processen. Den har vi fået,” siger Alexia Jacobsen.

Stort potentiale

Projektet begyndte som en smartere måde at inspicere for korrosion offshore. Det skulle blandt andet bidrage til at reducere risikoelementet og tidsforbruget ved manuel inspektion. I Semco Maritimes innovationsrum blev ideen kvalificeret og udviklet sammen med Jeppe Lützhøft, og den første partnerkreds kom til og bidrog med forbedring af algoritmer og brugerinterface. Undervejs blev det tydeligt, at der var potentiale til at udbygge scopet markant.

“Man ved aldrig helt, hvad man finder ud af med innovationsprojekter. Her fandt vi ud af, at vi kunne langt mere, end vi troede, og at vores løsning er interessant for en langt større kundekreds, end vi havde forudset,” siger Alexia Jacobsen.

Det er ikke bare offshore vind, der er interesseret. Det er offshore olie/gas også, og onshore er der potentiale i en lang række sektorer og industrier. Eksempelvis har TREFOR I EWII-koncernen tegnet sig som partner i projektet, fordi de ser stærke perspektiver i at kunne måle korrosion mere effektivt.

“Vi gør det billigere og mere sikkert at undersøge, og vi gør det enklere at få et indblik i, hvad der skal til for at løse problemet. Det er også interessant for eksempelvis den maritime sektor og for dem, der vedligeholder broer og bygninger,” siger Alexia Jacobsen:

“Vi satte os for at udvikle et produkt, men har i stedet fået et program og et helt nyt system. I stedet for at udvikle en app, har vi udviklet en helt ny telefon. Det har et kæmpe- stort potentiale for os og vores partnere,” siger Alexia Jacobsen.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>