Den hybride arbejdsplads er vejen frem
Hjem DISTANCEARBEJDE Den hybride arbejdsplads er vejen frem

Den hybride arbejdsplads er vejen frem

Af Redaktionen

Efter et år, der vendte op og ned på vores liv med nedlukninger, hjemmearbejde og generelt omstilling til en helt ny hverdag, begynder samfundet at åbne mere og mere op igen, og vores arbejdsliv vender måske tilbage til det gamle.

Men hvad er den rette strategi for virksomhederne for en succesfuld genåbning?

Hos MyDesk er vi meget optaget af dette spørgsmål. Vi vil gerne invitere til, at virksomheder overvejer nøje, hvordan de bedst muligt kan tilrettelægge deres arbejdsstrukturer efter individets behov. Hvis en medarbejder f.eks. har indfundet sig med at arbejde hjemmefra og endda trives ved det, skal han så tvinges tilbage på kontoret? Mange virksomheder har erfaret det sidste år, at den ’gode gamle’ måde at gøre tingene på ikke længere har kunnet lade sig gøre, og de har således været tvunget til at omstille sig den nye situation.

Dilemma for arbejdspladser
Hvis en virksomhed har haft en politik om ens mødetider på kontoret for alle medarbejdere, og at hjemmearbejdspladser ikke er noget, som ’vi bruger her’, kan denne omstilling have været en stor omvæltning. Arbejdspladserne står derfor nu i et dilemma: Går de tilbage til de samme gamle mønstre, eller prøver de at indordne sig, så de er indstillede og forberedte på nye realiteter?

I en ny undersøgelse foretaget af it-leverandøren Atea i samarbejde med analyseinstituttet YouGov er 844 danskere, der er i arbejde og har arbejdet hjemmefra siden marts 2020, blevet spurgt om deres holdninger til distancearbejde. Undersøgelsen viser, at den hybride arbejdsmodel, hvor kontor- og hjemmearbejde kombineres, er vejen frem ved genåbning. 68 % mener, at arbejdspladsen bør tilbyde mulighed for at arbejde mere hjemmefra end før COVID, og 31 % ville have det fint med aldrig at være fysisk til stede på arbejdspladsen. 37 % svarer endda, at de er mere effektive, når de arbejder hjemme.

Ønske om hjemmearbejde
51 % svarer, at de i gennemsnit ville arbejde to-tre dage hjemmefra om ugen, hvis de selv kunne vælge, og 36 % ønsker hjemmearbejde +3 dage om ugen. 62 % ønsker desuden at holde mindst halvdelen af deres møder online fremover. Moderne arbejdsopgaver kan ofte løses, uanset hvor medarbejderen befinder sig, blot de har adgang til internet og et internt system. Med MyDesk meddeler medarbejderen, hvorfra han udfører sit arbejde f.eks. via Android eller IOS. Der er hermed ingen uklarheder ift., hvor personen befinder sig, og hvad hans arbejdsvilkår er. Det er op til virksomheden at sikre de nødvendige arbejdsforhold for de ansatte, hvad enten de arbejder på kontoret eller hjemme.

En stor fordel ved fleksible arbejdspladser er forbedret work-life-balance, hvilket også demonstreres i undersøgelsen. 51 % svarer, at de siden nedlukningen i marts 2020 har haft en mere fleksibel hverdag med en bedre balance mellem arbejde og fritid, hvor især fraværet af transporttid ses som positivt. 37 % svarer dog, at de med hjemmearbejde har haft svært ved at adskille arbejdsliv og privatliv.

For at distancearbejde skal fungere, er det derfor nødvendigt at opbygge stærke rutiner og klare linjer for, hvornår man er ’på arbejde’, og hvornår man holder fri. Et godt tip er f.eks. at have et rum eller område i hjemmet, som udelukkende er dedikeret til arbejdet, hvor man opholder sig i et fast tidsrum dagligt. På den måde vænner man sig til at associere dette område og tidsrum med arbejde, og man vil efterfølgende kunne holde fri med god samvittighed.

Individuelle forudsætninger og behov
For arbejdsgivere bliver udfordringen at omstrukturere organisationerne, så de tilpasses individets forudsætninger og behov. For nogle medarbejdere vil det fortsat være hjemmearbejdet, som passer bedst, for andre vil det være kontoret, og andre igen vil måske gerne benytte sig af begge dele skiftevist. Alt efter personens opgavetyper vil det også variere, hvilke arbejdsforhold han har brug for f.eks. i form af adgang til stillezoner eller områder til gruppebaseret arbejde.

Stilles de fornødne redskaber blot til rådighed, kan der opnås øget tilfredshed og indsats hos medarbejderen, der vil opleve at blive respekteret og imødekommet ift. arten af hans arbejde, og hvordan han udfører det bedst. Med MyDesk kan virksomheden oprette plantegninger, der kan inddeles i områder med specifikke formål f.eks. til stille- eller gruppearbejde. Medarbejderen booker sig ind på forhånd, så han er garanteret en plads i den zone, der passer til hans arbejdsopgaver.

Hos MyDesk bifalder vi den hybride arbejdsmodel og tror på, at individualiserede arbejdsstrukturer er vejen frem for den moderne virksomhed, som det f.eks. er blevet hos Codan.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>