Kan du kræve, at dine medarbejdere bliver vaccinerede mod corona?
Hjem COVID-19 Kan du kræve, at dine medarbejdere bliver vaccinerede mod corona?

Kan du kræve, at dine medarbejdere bliver vaccinerede mod corona?

Af Redaktionen

Med vaccinationsprogrammet godt i gang forventes alle at være blevet tilbudt vaccination mod corona til september.

Er du arbejdsgiver, skal du ifølge ekspert huske, at du som udgangspunkt ikke kan kræve, at dine medarbejdere bliver vaccineret

Med 30 procent af befolkningen vaccineret er Danmark godt på vej mod at tilbyde alle borgere vaccination mod corona. Tallene fra Sundhedsministeriet viser samtidig, at danskerne tager godt imod tilbuddet om at blive vaccineret mod corona, og mange arbejdsgivere glæder sig til den dag, hvor medarbejderne kan slippe for at blive testet jævnligt. Men kan man som arbejdsgiver egentlig kræve, at ens medarbejdere bliver vaccineret?

Ifølge chef for juridisk afdeling i Visma Dataløn, der er Danmarks største leverandør af lønløsninger, Amalie Stæhr Jensen, kan man ikke kræve, at ens medarbejdere bliver vaccineret.

Kan du kræve, at dine medarbejdere bliver vaccinerede mod corona?–          Det kan på nogle arbejdspladser være en fordel, at medarbejderne bliver vaccinerede hurtigst muligt, navnlig i brancher, hvor medarbejderne er i kontakt med mange forskellige mennesker i løbet af dagen. Men selvom du som arbejdsgiver gerne ser, at medarbejderne bliver vaccineret, så snart muligheden byder sig, kan du ikke pålægge din medarbejdere at blive vaccineret. Vaccination mod coronavirus er nemlig frivillig, og alle skal således selv tage stilling til, om de vil modtaget tilbuddet, siger hun.

Vaccination er privat sag

Selvom det for nogle arbejdsgivere ville være belejligt at vide, om medarbejderne bliver vaccineret eller ej, advarer Amalie Stæhr Jensen mod at spørge dem. Vaccinationsoplysninger er nemlig helbredsoplysninger, og det betyder, at arbejdsgiver ikke har krav på at kende dem.

–          Det kan være rigtig frustrerende for en arbejdsgiver ikke at kende medarbejdernes holdning til vaccination, især hvis medarbejderen skal sendes ud i samfundet. Men hvorvidt medarbejderen vælger selv at blive vaccineret eller ej, er ikke en oplysning, du som arbejdsgiver har krav på. Informationen er nemlig en helbredsoplysning, og derfor må du som arbejdsgiver hverken spørge om det eller bede om dokumentation på det, fortæller Amalie Stæhr Jensen.

Varsom med krav om vaccination

Ifølge Amalie Stæhr Jensen vil der formentlig kunne opstå nogle helt særlige situationer, hvor manglende vaccination kan få betydning for medarbejderens ansættelsesforhold. Det kan for eksempel være, hvis medarbejderen skal udføre et stykke arbejde i et land, hvor vaccination er påkrævet, og hvor manglende vaccination derfor vil få den betydning, at medarbejderen ikke kan udføre sit sædvanlige arbejde. Man skal som arbejdsgiver starte med at overveje, om arbejdet kan tilrettelægges på anden vis, eller om medarbejderen kan udføre andre opgaver end de sædvanlige, inden man eksempelvis skrider til opsigelse af medarbejderen. Det vil nemlig altid komme an på en konkret vurdering, om manglende vaccination kan medføre ansættelsesretlige konsekvenser og i så fald, hvad den rette ansættelsesretlige sanktion vil være.

–          Grundlæggende er det juridisk en meget kompliceret situation. Derfor bør alle arbejdsgivere, der befinder sig i en situation, hvor det anses nødvendigt, at en medarbejder bliver vaccineret, og at virksomheden eventuelt kan få dokumentation herfor, altid søge juridisk rådgivning, råder hun afsluttende.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>