Kvinder: Vi kender ikke sproget for IT og teknologi
Hjem UNDERSØGELSE Ny undersøgelse: Vi kvinder kender ikke sproget for IT og teknologi

Ny undersøgelse: Vi kvinder kender ikke sproget for IT og teknologi

Af Redaktionen

Når piger lærer, at IT og teknologi er svært, utilgængeligt og mandigt, så er det ikke underligt, at de 9 ud af 10 kvinder i en ny undersøgelse svarer, at de ikke har kendskab til teknologiske begreber.

Ifølge ekspert i digital pædagogik er det kun fordomme, der står i vejen. Elgiganten sætter fokus på lige adgang til IT og teknologi for alle.

Mænd har mere forstand på tech og IT end kvinder – hvis man spørger dem selv.
Kvinder: Vi kender ikke sproget for IT og teknologi

Ditte Opstrup Andersen, PR & Kommunikationschef i Elgiganten

En ny undersøgelse lavet af Yougov for Elgiganten viser, at kun én ud af ti kvinder selv mener, at de har kendskab til teknologiske begreber, mens én ud af tre mænd mener, at de har godt kendskab. Af undersøgelsen fremgår det også, at kvinder i langt større grad end mændene beder om hjælp til teknologi og digitale løsninger. 62% af de adspurgte kvinder beder om hjælp til teknologi, mens blot 42% af mændene beder om hjælp.

Svært, utilgængeligt og noget mandigt?

Men ifølge digital pædagog og stifter af DigiPippi Eva Fog Noer siger svarene ikke meget om den reelle viden, men er til gengæld et spejlbillede af en måde at tale it og tech på, der tilgodeser mænd frem for kvinder, fra vi er små:

”Måden vi taler om tech og IT på er helt skæv i forhold til køn – og det starter fra børneårene. Piger får at vide, at teknologi og IT er svært, utilgængeligt og noget mandigt, og så mister de lysten til at bruge tid på det. Men jeg kan se, at i det øjeblik vi viser pigerne, at teknologi er sjovt, nemt og udviklende, tager de det til sig og er utroligt dygtige, deltagende og fokuserede. Og som undersøgelsen viser, er de gode til at tage imod hjælp fra andre. Den læring, vi skal tage med os ind i voksenlivet.”

IT og teknologi skal være lige tilgængelig for alle

Elgiganten har fået lavet undersøgelsen for at sætte fokus på, at vi stadig ikke er gode nok til at gøre IT og teknologi lige tilgængelig og interessant for alle i samfundet. I takt med at IT og teknologi bliver en mere og mere uundværlig del af hverdagen for os alle sammen bliver uligheden også et større problem.

Ditte Opstrup Andersen, PR & Kommunikationschef i Elgiganten: ”Ingen kan undvære IT eller elektronik i hverdagen. Vores ansvar er derfor at sikre, at vi er i stand til at hjælpe alle, der kommer til os for råd og vejledning og vise, at elektronik ikke behøver være kompliceret.”

Ditte peger samtidig på, at kvinders selvopfattelse og interesse for IT, elektronik og teknologi kan have betydning for undersøgelsens resultater: ”Jeg tror ikke altid, at vi kvinder stoler nok på os selv, når det kommer til IT og teknologi. Ofte sker det, at vi lægger ansvaret for hjemmets lys, lyd og billeder hos manden – enten fordi det er nemmest, eller fordi vores bedre halvdel har en større interesse for området. Og når vi gør det, kommer vi til at føle os hægtet af over tid. Skal vi mindske skellet mellem kvinder, IT og teknologi, har vi derfor også selv et ansvar for at komme mere ud af starthullerne – for vi kan sagtens, hvis vi vil. Og bliver vi samtidig mødt af rådgivere, der forstår at hjælpe os i et sprog vi forstår, bedres chancerne yderligere for at skellet mindskes.”

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>