Nyt studie viser: Arbejdsgivere, der ikke tilbyder fleksibilitet, mister medarbejdere
Hjem UNDERSØGELSE Nyt studie: Arbejdsgivere, der ikke tilbyder fleksibilitet, mister medarbejdere

Nyt studie: Arbejdsgivere, der ikke tilbyder fleksibilitet, mister medarbejdere

Af Redaktionen

Et nyt studie, The State of Hybrid Work Report 2022 fra den kollaborative teknologivirksomhed Owl Labs med deltagelse af 2.000 respondenter i Norden, hvoraf 500 var fra Danmark, viser, at næsten halvdelen (47 %) af de ansatte har skiftet job i løbet af de seneste to år, og af dem, der ikke har, søger 12 % aktivt efter en ny jobmulighed i løbet af 2022.

I løbet af de seneste to år har ansatte over hele verden tilpasset sig en livsstil uden fast arbejdssted og forventer nu fleksibilitet både med hensyn til arbejdssted og arbejdstid.

For at fastholde deres ansatte og lokke nye talenter til skal arbejdsgiverne tilpasse sig de ansattes ønsker. De er nødt til at omarbejde deres ansættelsesvilkår og politikker, tilbyde bedre goder og fleksible arbejdsforhold, ellers er der stor risiko for, at personaleomkostningerne stikker af, og tilvæksten går i stå.

Fleksibelt er det nye “hybrid”

I vore dages arbejdsklima findes der ikke mange såkaldte “9 til 5-jobs” mere. Den ‘nye’ normal er, at fleksible arbejdsforhold accepteres af alle, både arbejdsgivere og ansatte. Hvornår og hvor ansatte arbejder, betragtes også her som en gensidig beslutning om samarbejde mellem arbejdsgiveren og den ansatte.

Mere end en tredjedel (36 %) af arbejdstagerne i Danmark ville sige nej tak til et job, hvor der ikke blev tilbudt fleksible arbejdstider, og næsten lige så mange, 29 %, ville sige nej tak, hvis de ikke fik mulighed for fleksibilitet i forhold til arbejdssted. Mere end hver fjerde (29 %) af de ansatte anfører, at de ville sige nej tak til jobtilbuddet, hvis en fremtidig arbejdsgiver krævede, at de skulle arbejde fra kontoret på fuld tid. Ansatte kræver fleksibilitet, og uden den kommer de ikke til at beholde (eller tage) jobbet, så nemt er dét.

De goder, der ville være mest tillokkende hos en blivende arbejdsgiver i Danmark, er en 4-dages arbejdsuge (29 %), fleksibel arbejdstid (28 %), fleksibelt arbejdssted (26 %) og ubegrænset ferie i den udstrækning, det er muligt (22 %).

Studiet viser også, at den ideelle balance mellem arbejde og kontor er tre dage på kontoret og to dages fjernarbejde.

 Næsten halvdelen tror, at fjernarbejde medfører favorisering af de ansatte, der arbejder på kontoret

Overgangen til hybridarbejde er gået hurtigt, og mange forsøger fortsat at finde ud af, hvordan hybridarbejde fungerer i praksis. Derfor er mange stadig nervøse for, om fjernarbejde kan medføre, at ansatte går glip af jobmuligheder og andre fordele. Hybridarbejde kræver, at arbejdsgiverne foretager en grundig gennemgang af deres eksisterende politikker, efteruddannelse af medarbejderne, kontorteknologi og virksomhedskulturen med henblik på at tilpasse sig et mere spredt team.

  • 47 % af de ansatte i Norden tror, at der opstår favorisering på baggrund af, hvordan og hvor de ansatte arbejder.
  • 54 % af de ansatte i Norden tror, at arbejdsgiverne har en tendens til at have mere tillid til ansatte, der er på kontoret på fuld tid, end de har til ansatte, der har en aftale om hybrid- eller fjernarbejde.
  • En tredjedel (32 %) af de kontoransatte i Norden synes, der er sværere at opbygge relationer til fjernarbejdende kolleger

Nyt studie viser: Arbejdsgivere, der ikke tilbyder fleksibilitet, mister medarbejdere

Frank Weishaupt, VD for Owl Labs siger: “Nu går vi ind i næste fase i forhold til, hvordan vi faktisk arbejder, og det er tydeligt, at arbejdsgivere over hele Europa er nødt til at tilbyde fleksibilitet med hensyn til, hvor og hvordan deres team arbejder, for at sikre, at medarbejderne forbliver engagerede og tilfredse. Flere valgmuligheder og mere fleksibilitet til medarbejderne indebærer også, at cheferne skal være bevidste om eventuelle fordomme, de måtte have mod ansatte, der tilbringer mindre tid på kontoret.”

 2020 og 2021 – årene, hvor “alle” skiftede job

Studiet viser, at andelen af ansatte, der har skiftet job i løbet af de seneste to år, er stor i de fire nordiske lande. I både Danmark og Finland har tæt på halvdelen, henholdsvis 47 % og 46 % af de adspurgte, skiftet job i løbet af de seneste to år. I Sverige viser resultaterne, at to femtedele (40 %) søgte videre, og i Norge er tallet 38 %.

Resultaterne fra studiet viser også, at af de ansatte i Norden, som ikke har skiftet job i løbet af de seneste to år, søger 16 % aktivt efter en ny jobmulighed i 2022.

Undersøgelsens resultater viser, at de tre vigtigste anledninger til, at arbejdstagere i Norden søger videre mod et nyt job i løbet af året, er: bedre løn (32 %), bedre karrieremuligheder (32 %) og for at komme til at lave noget, de bedre kan lide (26 %).

Frank Weishaupt fortsætter: ”Det fremgår også af vores forskning, at ansatte kræver mere af deres arbejdsgivere i dag, når vi taler overordnet jobtilfredshed. Tilbuddet om en robust og fleksibel sammensætning af personalegoder har aldrig været vigtigere i kampen for at fastholde toptalenter.”

 2022 er der fokus på at fastholde sine ansatte og på at lokke toptalenter til

Mens årene 20-21 var en periode, hvor mange ansatte skiftede job, er 2022 året, hvor vi er nødt til at kæmpe for at fastholde toptalenter. Arbejdsgiverne har været tvunget til at intensivere deres strategier netop for at fastholde deres ansatte. De har måttet gennemgå alt fra goder over en striks introduktionsproces og efteruddannelsesportefølje til bedre anvendelse af moderne, inkluderende teknologi i det daglige arbejde.

De goder, der står øverst på listen i forhold til at overbevise ansatte i Norden om at blive hos deres nuværende arbejdsgiver, er: fleksibel arbejdstid (34 %), 4-dages arbejdsuge (26 %), fleksibelt arbejdssted (26 %) og sygeforsikring (23 %).

Metaverse og bedre teknologi på kontoret

Mere end 59 % af cheferne i Norden tror, at metaverse kan blive den næste store revolutionerende teknologi på arbejdspladsen, men at metaverse ikke er noget, der kan indføres natten over. Organisationerne er nødt til at begynde at overveje, hvordan arbejdet forandres, og hvordan de kan udvikle sig nu og her.

Teknologi kommer også til at spille en afgørende rolle i forhold til fastholdelse af toptalenter. Derfor vil mange virksomheder skabe mere moderne og inkluderende arbejdspladser, som fremmer trivslen hos medarbejderne. Selvom metaverse på kontoret kan synes langt ude i fremtiden, kan forbedrede værktøjer til videokonferencer være et første skridt i retning af at skabe et mere inkluderende hybridt arbejdsmiljø.

  • 36 % af de ansatte i Norden siger, at der er plads til forbedringer af teknikken til videokonferencer
  • 45 % af de kontoransatte i Norden tror, at metaverse kan forbedre mulighederne for fleksibilitet og hybridarbejde

Frank Weishaupt afslutter: “Teknologien kommer til at spille en vigtig rolle i forhold til at opretholde en engagerende arbejdsplads med ligestilling. Selvom udbredelsen af metaverse på arbejdspladsen kommer til at tage tid, vil simple forbedringer af videokonferenceoplevelsen have en betydelig effekt på den overordnede arbejdsoplevelse og på virksomhedens teamspirit og kultur.”

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>