Sønderborg skal hjælpe Singapore med at nå nullet
Hjem ENERGI Sønderborg skal hjælpe Singapore med at nå nullet

Sønderborg skal hjælpe Singapore med at nå nullet

Af Redaktionen

Et af Singapores største universiteter, Singapore Polytechnic, vil være nationalt forbillede og gøre hele campusområdet CO2-neutralt.

Opskriften kommer fra Sønderborgs ProjectZero, og danskerne skal være samarbejdspartnere på det asiatiske projekt. De håber, at Singapore er begyndelsen på en global skalering.

I 2030 skal mindst hver femte uddannelsesinsitution i Singapore være CO2-neutral. Det er en af flere mål i den ambitiøse Green Plan, der skal gøre Singapore til en asiatisk rollemodel indenfor bæredygtighed, og det mål har Singapore Polytechnic (SP) med 12.800 studerende sat sig for at bidrage til – med hjælp fra Danmark.

Repræsentanter fra Singapore Polytechnic var sidste år på besøg i Sønderborg, hvor borgere, virksomheder, uddannelsesinstitutioner, forsyningsselskaber og kommunen igennem det offentligt privat partnerskab ProjectZero arbejder for at gøre hele områdets energisystem CO2-neutralt i 2029. Efterfølgende er dialogen fortsat, og i dag kulminerede det i endnu et besøg samt en underskrift på et fælles Memorandum of Understanding mellem ProjectZero, Singapore Polytechnic og industrigiganten Danfoss.

Repræsentanter fra Singapore Polytecnics mødtes bl.a. med koncernchef Kim Fausing, fordi Danfoss sammen med ProjectZero skal bistå Singapore Polytechnic med viden, koncepter, implementeringsmodeller og kosteffektive løsninger, når undervisningsinstitutionen går i gang med at etablere deres eget ProjectZero.

Et gennembrud
Singapores ProjectZero har stadig ikke fået et officielt navn, men kommer til at blive en lokalt tilpasset version af Sønderborgs vision. Ambitionen er, at Singapore Polytechnic skal fungere som inspiration og showcase for Singapores andre uddannelsesinstitutioner.

– Vi er stolte af, at vi inspireret Singapore Polytechnic til at bruge vores opskrift på en intelligent og kosteffektiv omstilling, og at vi får lov til at være med på deres rejse. Vi er meget bevidste om, at vi ikke redder klimaet ved at gøre energisystemet i Sønderborg C02-neutralt. Men vi kan være med til at sætte et globalt klimaaftryk ved at skalere vores model til andre byer og lande, og samarbejdet med Singapore er første konkrete eksempel. Så det er lidt af et gennembrud for os, og vi er overbeviste om, at der kommer flere, siger Brian Seeberg, der er administrerende direktør i ProjectZero.

Sønderborg skal hjælpe Singapore med at nå nullet

Soh Wai Wah, CEO Singapore Polytechnic, Kim Fausing CEO Danfoss, Lars Tveen formand for ProjectZero Fonden

Sønderborgs ProjectZero-model har fokus på at skabe og demonstrere et intelligent og integreret energisystem i en hel kommune, hvor der omkostningseffektivt spares på energien overalt. De forskellige energikilder og sektorer kobles sammen i et fleksibelt netværk, som arbejder som en sammenhængende organisme. Det betyder f.eks., at huse varmes op af overskudsvarme fra virksomheder, elbiler oplades når der er mindre tryk på energiforbruget, og data bruges til at sikre, at energien udnyttes på den bedst mulige måde. Denne model gør det muligt at reducere omkostningerne til grøn omstilling med op mod 50 procent.

Projektet i Singapore kommer til at omfatte hele det 38 hektar store campus, der foruden undervisningslokaler er hjemsted for studieboliger, butikker og et område med sportsfaciliteter som for eksempel svømmehal og stadion.

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>