Systematic allierer sig med norsk ekspert i elektroniske journalsystemer til ambulance og redning
Hjem LEVERANDØRSYSTEMATIC Systematic allierer sig med norsk ekspert i elektroniske journalsystemer til ambulance og helikoptere redning

Systematic allierer sig med norsk ekspert i elektroniske journalsystemer til ambulance og helikoptere redning

Af Redaktionen

Danske ambulancer og lægebiler skal have nyt journalsystem, og på den baggrund har Systematic indgået et partnerskab med norske Bliksund, som står bag den præhospitalsløsning, der med stor succes anvendes i ambulancer og helikoptere i Norge.

Når de fem danske regioner i 2023 forventes at være klar med det nationale udbud til en ny, digital præhospital patientjournal-løsning (PPJ), så er Systematic parat til at byde ind på løsningen med norske Bliksund, som ny samarbejdspartner.

– Bliksund har udviklet et banebrydende ambulancejournalsystem (EWA, Emergency Worker Assistant), som fejede alle konkurrenter af bordet, da alle Norges regioner i 2019 skulle have et nyt journalsystem til præhospitalsområdet. Løsningen er udviklet i tæt dialog med ambulancepersonale, og i Norge, hvor løsningen er i brug, scorer den topkarakterer i både evnen til understøtte de præhospitale arbejdsgange, brugervenlighed, og teknologi, fortæller salgsdirektør Henrik Jespersen fra Systematic.

Tid og it-løsninger kan få betydning for liv og død

Systematic står bag det danske, elektroniske patientjournalsystem (EPJ) Columnca CIS, der anvendes i de tre vestdanske regioner i og borgerjournalsystemet Cura til plejesektoren i de danske kommuner. Derudover har virksomheden leveret en række løsninger til Rigspolitiets køretøjer og administration.

– Som leverandør til sundhedsvæsen, politi og beredskab er vi klar over, at når et menneske skal have akut hjælp, så er tiden afgørende, og velfungerende it-løsninger kan få betydning for liv og død. Efter at have set Bliksunds EWA løsning, er det er vores helt klare overbevisning, at det er den helt rigtige til de danske ambulancer, akutlægebiler, helikoptere, centraler og på hospitalerne, siger Henrik Jespersen.

Han lægger vægt på, at Bliksund og Systematic har flere grundlæggende værdier til fælles, og den opfattelse deles af Bliksunds CEO, Janne T. Morstøl:

Systematic allierer sig med norsk ekspert i elektroniske journalsystemer til ambulance og redning

– Bliksunds EWA er udviklet af ambulancepersonale til ambulancepersonale. Det er samme princip som Systematic har udviklet det danske EPJ-system til regionerne efter – i et tæt samarbejde med læger og sygeplejersker i regionerne. Begge løsninger høster stor anerkendelse for deres brugervenlighed – og det skyldes, at de er skabt af og til de mennesker, som anvender dem, siger hun.

Et samarbejde med stort internationalt potentiale

Selvom partnerskabet med Bliksund først og fremmest handler om at byde på det danske nationale udbud for en ny, elektronisk ambulancejournal, så ser Henrik Jespersen også muligheder, som rækker ud på det internationale marked.

– Bliksund har lige som os et stærkt fokus på, at deres løsninger skal kunne integreres med andre systemer, så deling og modtagelse af data fungerer uanset, hvilket andre løsninger der indgår. Denne interoperabilitet er et nøgleord, når vi skal eksportere vores løsninger til det internationale marked, forklarer han.

Systematic leverer i forvejen sundheds- og forsvarsløsninger til mere end 50 lande, og her betyder samarbejdet med Bliksund, at Systematics tilbud til sundhedsvæsnet i både ind- og udland udvides til også at omfatte det præhospitale område.

– At tilføje en præhospitalsløsning til vores Columna suite er en vigtig brik i vores mål om at understøtte et sammenhængende sundhedsvæsen. Behandlingen af en tilskadekommen eller akut syg patient begynder allerede i ambulancen eller helikopteren, og det er her de første informationer om patientens tilstand og behandling registreres og sendes til hospitalet. Man kan sige, at vi vil bringe akutmodtagelsen helt ud til den tilskadekomne. Dermed kommer vores Columna løsning til at understøtte behandling af borgere allerede fra skadesstedet, ambulancetransporten, modtagelse og under hele indlæggelsen og til en evt. efterfølgende pleje og genoptræning i kommunalt regi, forklarer Henrik Jespersen.

Om Bliksund EWA – Emergency Worker Assistant for hele akuthjælpskæden

EWA – Emergency Worker Assistant – er en elektronisk patientjournal for beredskabet, der muliggør datadeling i realtid mellem aktører i hele akutbehandlingskæden. EWA øger effektiviteten gennem en intuitiv brugergrænseflade, automatisk dataindsamling fra alamcentraler, medicinsk udstyr og automatiske triageparametre. Data vises i realtid på akutmodtagelserne, så akutpersonalet kan forberede sig og prioritere forud for patientmodtagelse. Med let integration til øvrige systemer muliggør Bliksund EWA sammenhængende pleje gennem hele sundhedsvæsnet.

2019 vandt Bliksund det nationale udbud om at levere en præhospital journal løsning til de regionale sundhedsmyndigheder i Norge – herunder også den norske luftambulance.

Løsningen muliggør effektiv journalføring, standardiseret og struktureret datainput og -output og datadeling i realtid mellem præhospital og sygehuse. Dette sparer kostbar tid, der kan bruges på patientbehandling.

Bliksund EWA er udviklet af og med ambulancepersonale og vil anvendes over 750 ambulancer og luftambulancer i Norge. Den består af en tablet med ambulancejournal til brug i ambulance, der er integreret med fagsystemet i centralen og giver mulighed for direkte kommunikation med akutmodtagelsen.

Det danske nationale udbud af præhospitalsløsning

De danske regioner er i gang med forberedelsen af et udbud af en digital præhospital patientjournal (PPJ) med tilhørende vedligehold og support, som skal anvendes i ambulancer, akutlægebiler, akutlægehelikoptere, AMK-vagtcentraler (Akut Medicinsk Koordinering) og på hospitalerne i alle regioner.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>