Video viser kalvenes hemmelige liv
Hjem UNDERSØGELSE Video viser hvordan kalvenes hemmelige liv

Video viser hvordan kalvenes hemmelige liv

Af Redaktionen

Ny stald eller nyt inventar?

Mange går måske og overvejer at optimere sin bedrift, men inden man skriver under på så stor en investering, kan det være, man skal ringe til Terese Jarltoft.

Efter adskillige bedriftbesøg har hun påvist, at der er forskel på, hvordan kalvene opfører sig, når man selv eller en medarbejder er i stalden, og når de ikke er under opsyn.

Video viser kalvenes hemmelige liv– Som mange godt ved, er der forskel på, hvordan dyrene opfører sig, når man fodrer, strøer eller har dem under sygdomsobservation. Men efter at have gennemset utrolige mængder videomateriale, må jeg sige, at forskellen er mere markant, end mange måske går og tror, siger Terese Jarltoft. Hun er ph.d.-studerende og slagtekalverådgiver ved SAGRO.

Det er bl.a. grunden til, at hun er inviteret til at tale ved Kvægkongres 2022 i Herning.

Hvad betyder det så?

Terese Jarltoft har haft videokameraer installeret på flere besætninger, hvor hun har haft fokus på, hvordan kalvene opfører sig. Det har været lidt af en øjenåbner for de landmænd, hvis stalde hun har fået lov til at analysere.

En overraskende konklusion et par steder har f.eks. været, at hele 80% af kalvene ikke lå i sengebåsene, men derimod ude på spalterne.

– Hvorfor gør de så det? Det kan der være flere forklaringer på. Et godt gæt kan være, at inventaret ikke passer. Derfor er videoanalyse et ekstremt godt, pædagogisk værktøj, siger hun.

Kameraerne gør hende i stand til at være en flue på væggen. Dermed undgår man at være forstyrre kalvenes adfærd, som man af naturlige årsager gør, når man arbejder i stalden.

– Derfor er budskabet i mit oplæg på Kvægkongres, at videoanalyse kan hjælpe landmanden til at lave den rigtige investering i f.eks. nyt inventar. Den kan også være en hjælp til at lave mindre ændringer i de daglige rutiner, som kan vise sig at have en meget stor effekt på dyrenes trivsel og i sidste økonomien, siger hun.

Hvordan gør hun?

Videoanalyse er ikke en ting, man kan lave henover en weekend. Den kræver tid, omhu og en plan for, hvad det er, man vil observere for. Et fokusområde er typisk indsætning af kalve. Det er en risikoperiode, der let kan være forbundet med stress. Hvor meget uro giver det egentlig?

I en anden besætning blev det undersøgt, hvor meget helt frisk halm i foderet betød for, hvor meget køerne åd.

En undersøgelse kræver typisk, at dyrene bliver overvåget to til fire dage til at starte med. En analyse af ét døgn tager typisk i underkanten af en halv time, men den kan tage mere, alt efter hvor meget eksperterne skal gå i dybden med analysen.

– Det er små ting, der har stor betydning. Og en videoanalyse kan i dén grad vise, hvor det er nødvendigt at lave en indsats, hvad end det er i forhold til at ændre inventaret, fodring eller rutinerne i stalden, siger Terese Jarltoft.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>