Andelen af danskere med tinnitus eksploderer: Sådan beskytter du dine ører
Hjem UNDERSØGELSE Andelen af danskere med tinnitus eksploderer med 60 procent: Sådan beskytter du dine ører

Andelen af danskere med tinnitus eksploderer med 60 procent: Sådan beskytter du dine ører

Af Redaktionen

Tinnitus er et stigende sundhedsproblem i Danmark.

Andelen af befolkningen med øresygdommen er steget med 60 procent siden 2010.

Her får du ekspertens råd til, hvordan du beskytter dine ører.

Andelen af danskere med tinnitus eksploderer: Sådan beskytter du dine ører

Danskernes høresundhed er ekstremt forringet over få år. Siden 2010 er andelen af danskere med tinnitus steget med 60 procent, og over 700.000 danskere lider nu af høresygdommen. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, der dækker til og med 2021.

Audiovox er den førende danske leverandør af formstøbte i-øret høreværn og har mere end 20 års erfaring med at beskytte mod støj og forhindre høreskader. Martin Damm Jensen, som er administrerende direktør i Audiovox, ser en markant negativ udvikling.

– Vi kan virkelig mærke, at danskernes høresundhed er forværret. Mange henvender sig til Audiovox og fortæller, at de har en begyndende tinnitus eller høreskade. Det er klart, at høj musik og larm har stor betydning, men støj resten af døgnet er også væsentligt at tage højde for, fortæller Martin Damm Jensen, administrerende direktør i Audiovox.

Han giver her sine 6 bedste råd til, hvordan du beskytter din hørelse.

  1. Brug ørepropper eller høreværn. Jo højere støjen er, og jo længere du bliver udsat for den, jo større er risikoen for, at din hørelse tager varig skade. Derfor anbefaler jeg altid, at man anvender ørepropper eller høreværn, når man udsættes for akut og høj larm til for eksempel musikkoncerter eller på arbejdspladsen. Ørepropper og høreværn reducerer musikken med 10 til 30 decibels, og det kan gøre en stor forskel for din hørelse.
  2. 60/60 – tænk på lydniveauet i høretelefonerne: For at høre musik fra din telefon eller lignede på en hensigtsmæssig måde, anbefaler jeg, at lyden er skruet maksimum 60 procent op, samt at du højest lytter til musik 60 minutter om dagen. Mange vælger uheldigvis at lukke irriterende og forstyrrende støj ude med anden støj. For eksempel ved at skrue ekstra højt op for musikken i ørerne, når man slår græs. Men det betyder, at man forværrer problemet, da høj musik direkte i ørerne er med til at skade vores hørelse. Derudover er et godt råd, at man anvender høretelefoner med aktiv eller passiv lyddæmpning, da de reducerer lyden fra omgivelserne, og dermed reducere behovet for at skrue op for lyden.
  3. Giv dine ører en pause: Ørerne har brug for at blive skånet, når du har været i meget støjende miljøer. Faktisk er der risiko for høreskade, hvis man udsættes for 100 decibel i mere end 15 minutter på for eksempel et diskotek. Derfor er det vigtigt, at man giver sine ører ro, så man undgår varig høreskade.
  4. Skru ned for lyde: Skru ned for lyden på dit TV, radio eller bluetooth-højtalere. Selv en mindre reduktion af lyden, kan gøre en stor forskel. Hvis det er nødvendigt at hæve din stemme for at overdøve musik eller tv, så er lyden for høj. Derudover er det nødvendigt at være ekstra opmærksom på lydniveauet, når du sidder i en lukket kabine, da risikoen for permanent høreskade øges. Derfor skal man undgå at høre for høj musik for længe, når man sidder i bilen.
  5. Ørepleje: Det kan være rart at tørre og rense sine ører med vatpinde, men ørets sensitive organer kan tage skade, når man fører noget ind i øregangen. Sørg i stedet for at holde ørerne tørre med et håndklæde.
  6. Undgår stress: Støj er med til at øge din risiko for stress, men stress er også med til at øge risikoen for permanent høreskade. Når kroppen bliver udsat for stress, går den i forsvarsposition. Det er med til at presse nerverne, blodomløbet, kropstemperaturen og andre vitale kropsfunktioner. Den stress og det vedvarende pres kan sætte sig på den indre del af øret og forårsage tinnitus.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>