Opgradering gør Harvards supercomputer op til fire gange hurtigere

Ny flydende køling og nye processorer fra Lenovo og Intel sætter turbo på Harvards Universitys supercomputer.

Opgradering gør Harvards supercomputer op til fire gange hurtigere 1Harvard Universitets supercomputer hedder Cannon. Den er opkaldt efter den amerikanske astronom, Annie Jump Cannon, og den bruges til at lave komplicerede beregninger for 600 laboratorier og over 4.500 forskere på Harvard University. Beregningerne kan dække alt fra data om sorte huller til bedre metoder til at forudsige jordskælv eller til at forudsige spredning af sygdomme.

Supercomputeren Cannon er opbygget af en række forbundne servere, der tilsammen har flere end 30.000 kerner og 128.640GB RAM. Computeren er som den første i USA blevet opgraderet med Lenovos Neptune liquid cooling-teknologi og Intel Platinum 8268-processorer. Den mere effektive køling betyder, at computeren kan køre flere beregninger uden at blive for varm, og det har gjort Cannon tre til fire gange hurtigere end før opdateringen. Dermed vil de mange forskere og laboratorier, der bruger Cannon i dag, få hurtigere resultater, så de fremover kan lave endnu mere præcise beregninger og modeller.

Supercomputere er et vigtigt værktøj for forskere, der arbejder med at løse mange af verdens problemer. Derfor er tre til fire gange højere hastighed en stor udvikling på området.

Exascale-computere skal forudsige jordskælv og udvikle ny medicin

Forskere og tech virksomheder arbejder fortsat på at gøre computerne hurtigere, og derfor har en gruppe universiteter, blandt andre Harvard FAS Research Computing, sammen med Lenovo og Intel grundlagt Exascale Visionary Council: En organisation, der skal rådgive virksomheder og organisationer om mulighederne for at bruge exascale computerteknologi. Teknologien dækker over computere, der kan lave 1018 beregninger i sekundet – det vil sige 1.000.000.000.000.000.000 beregninger i sekundet. Forskerne forventer, at exascale-computere vil få enorm betydning for, hvor hurtigt vi kan udvikle ny medicin, forudsige jordskælv og for udviklingen af samfundet i det hele taget. Derfor er det vigtigt at hjælpe organisationer og virksomheder med at udnytte den nye computerkraft bedst muligt, når den første exascale-computer efter planerne står klar i 2021.