Danskernes afhængighed af sociale medier understreger behovet for sikker digital færden
Hjem Undersøgelse Afhængighed af sociale medier understreger behovet for sikker digital færden

Afhængighed af sociale medier understreger behovet for sikker digital færden

Af Redaktionen

Ny undersøgelse fra Kaspersky viser, at afhængighed af sociale medier gør os mere tilbøjelige til at dele vores personlige data.

Mere end hver anden dansker (57 pct) mellem 18 og 34 år sætter deres lid til sociale medier, når de vil føle sig forbundet med verden omkring dem, viser en ny undersøgelse fra Kaspersky, der har spurgt 1.001 danskere om deres brug af sociale medier.

Her viser undersøgelsen, at danskerne i gennemsnit hver dag bruger 1,5 time på Facebook, 1 time på Instagram og 2 timer på TikTok – mens de mest dedikerede brugere (5 pct) tiktokker derudaf i op til otte timer om dagen.

Det er ikke helt skævt at konkludere, at mange er afhængige af sociale medier. Årsagen kan findes i, hvordan brugen af sociale medier får os til at føle. Mere end halvdelen (53 pct) føler sig underholdt og mere end hver tredje (34 pct) føler sig opdateret. Hver tredje dansker (30 pct) mener at sociale medier har en positiv effekt på samfund og politik, mens 24 pct. mener det modsatte.

Danske brugere er bevidste om bagsiden af de sociale medier

Hver gang vi scroller gennem de forskellige feeds, deler vi information om os selv, som de sociale medier bruger til at målrette markedsføring til os. Men vi åbner os også for it-kriminelle, der kan bruge vores personlige data til identitetstyveri eller online trolling.

Afhængighed af sociale medier kan også have en skadelig effekt på vores mentale sundhed. De fleste danskere er dog opmærksomme på de negative sider ved brug af sociale medier. Næsten to tredjedele (63 pct) har hørt historier om de negative konsekvenser ved brug af sociale medier, og af dem har 68 pct herefter ændret adfærd. Hver tredje (33 pct) har som konsekvens valgt at bruge mindre tid på sociale medier, mens 30 pct ikke længere vil indgå i online diskussioner. 25 pct. har valgt ikke længere at følge de personer, der påvirker dem negativt.

“Selv om mere end halvdelen (56 pct) af verdens befolkning har været aktive på sociale medier i mere end et årti, er mange af os stadig ved at finde ud af, hvordan vi skal balancere de positive sider ved de sociale medier med de negative,” siger David Emm, øverste ansvarlige for it-sikkerhedsresearch hos Kaspersky.

Danskernes afhængighed af sociale medier understreger behovet for sikker digital færden“Virtuelle relationer er blevet normen. Udvikling af en online-relation fører ofte til overdreven deling af personlige oplysninger, der desværre kan føre en masse negativt med sig; hacking og phishing-forsøg, doxing og mobning, online shaming, for blot at nævne nogle. Nedlukningerne har gjort at mange har intensiveret deres online-relationer for at undgå ensomhed og kedsomhed. Det er vigtigt, at denne gruppe er opmærksom på konsekvenserne af overdreven deling online og er i stand til at anlægge en mere afbalanceret tilgang,” siger David Emm.

Pas på med at dele personlige oplysninger online

Ifølge undersøgelsen kender hver fjerde dansker (25 pct) i alderen 18-34 år nogen, hvis personoplysninger er blevet kompromitteret, og syv procent har været ofre for online svindel via sociale medier.

Man skal derfor sørge for, at ens indstillinger for beskyttelse af personlige oplysninger er så opdaterede, som muligt, bruge software til administration af adgangskoder, og være opmærksom på, hvilke personlige oplysninger, man deler på sociale medier.

Kaspersky har for nyligt lanceret ShareAware Hub – en platform, der hjælper brugere af sociale medier med at forstå, hvordan de kan være mere sikre online og samtidig nyde godt af de sociale medier. Kaspersky har tillige publiceret en række guides til bedre online beskyttelse, som kan findes her: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok, Snapchat

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>