5G kommer til at revolutionere erhvervslivet

Detailhandel, produktionsvirksomheder og sundhedsvæsenet vil få mere ud af 5G end den almindelig mobilbruger.

5G kommer til at revolutionere erhvervslivet 15G bliver af mange set som den store revolution inden for mobilt internet. For med hastigheder helt op til 100Gbs vil vi få uanede muligheder for at hente indhold i en vanvittig fart på mobilen. Men selv om mobilen bliver et af værktøjerne til at udnytte 5G, så er der andre områder, hvor 5G vil have langt større indvirkning.

Det gælder erhvervslivet og sundhedsvæsenet, som vil opleve store forandringer, der får omvæltende betydning for de traditionelle måder at gøre tingene på. For her vil 5G-teknolgiens mulighed for lynhurtigt at sende data blive koblet sammen med andre teknologier og skabe nye, intelligente netværk. Netværk, der vil bestå af internetforbundne sensorer, der indsamler data, kunstig intelligens, der fortolker og kan handle på data og 5G netværket, der lynhurtigt sender data imellem virksomhedens forskellige enheder

Nye muligheder i detailhandlen

E-handel fik et gevaldigt løft med 4G, for pludselig var det forbrugeren, der styrede hvor og hvornår ting blev købt, og det har detailhandlen prøvet at tilpasse sig lige siden. Nu vil 5G og AI (kunstig intelligens) gøre købsoplevelsen endnu mere personlig for den enkelte forbruger. Takket være VR-teknologi kan kunderne besøge virtuelle butikker, hvor det vil være muligt at prøve tøjet på en virtuel model med vores præcise mål. Samtidig kan butikkerne give langt bedre support og kundeservice, som hele tiden vil være tilgængelig. Både for forbrugerne og butikkerne vil de nye muligheder være en omvæltning, der kræver tilpasning.

Detaljeret styring i produktionsvirksomheder

Produkter har kortere levetid på butikshylderne, og samtidig har forbrugerne høje forventninger til, at der hele tiden kommer nye produkter til. Derfor giver det god mening for produktionsvirksomheder at digitalisere deres forretning. Også her vil 5G blive koblet sammen med andre teknologier som sensorer, der altid er på nettet (Internet of Things – IoT) og AI, og virksomheder på tværs af brancher vil få helt nye muligheder for at en mere præcis overvågning og styring af produktion og lager. Det intelligente netværk gør det muligt at være forbundet direkte til alle led i produktion, lager eller transport, så man kan følge produkternes vej fra samlebånd til kasseapparatet i realtid. Kombinationen af hurtigt netværk, kunstig intelligens (AI) og sensorer, der altid er på nettet – IoT – gør det muligt at automatisere langt flere processer end før. Den direkte kommunikation imellem menneske og maskine bliver lynhurtig, så man for eksempel kan fjernstyre maskiner, som der hidtil har været en vis risiko forbundet med at håndtere. Kort sagt vil vi kunne (fjern)styre og overvåge processer og systemer i hidtil uset grad.

Sundhedsvæsnet får bedre styr på patienterne

Vores sundhedsvæsen går også store forandringer i møde. På hospitaler vil 5G sikre hurtig kommunikation om patienter, patienternes sygehistorie, organdonation og andre vigtige informationer. Så personalet skal bruge mindre tid på at flytte informationerne rundt og kan fokusere på behandling af patienterne i stedet for. Sensorer, der er forbundet med nettet 24/7 vil gøre telemedicin til en brugbar løsning for patienter, der ellers må affinde sig med lange transporttider, når de skal til konsultationer på hospitalet.

Hurtig udbredelse i Norden

Fremtiden kan være tætter på, end du tror. Tidligere har fiber været den eneste måde at få hurtigt internet på. Men vil ændre hurtigt ændre sig med 5G. I stedet for at skulle grave fiberkabler ned over lange kilometerlange strækninger, vil man i stedet kunne bruge en trådløs 5G-forbindelse til at få lynhurtigt netværk. Det er både hurtigere og billigere og vil gøre det meget lettere at få adgang til et 100Gbs netværk. Dermed vil langt flere få mulighed for at gøre brug af IoT og AI i Norden, uanset afstande. Det kan gøre Norden til en af de første regioner i verden med komplet 5G-dækning.

5G bliver til 6G innovation

Der er ingen tvivl om, at 5G kommer til at spredes hurtigt i Norden. Det betyder, at Norden er perfekt, når det gælder om at udvikle fremtidens teknologier. Wipro og Oulu Universitet i Finland har for nyligt indgået et samarbejde om 5G og 6G inden for verdens største 6G- forskningsprogram – 6G Flagship. Her vil erfaringerne fra 5G-teknologien føre til nye tjenester og teknologier og på sigt til næste trin inden for mobil kommunikation – 6G.

Uendelige muligheder

Mulighederne med 5G er overvældende. Hurtigere netværk, større effektivitet, automatisering af flere processer og hurtigere og mere stabile forbindelser. Men det kræver den rigtige infrastruktur og de rigtige enheder. Enheder, der kan tilgå 5G netværket, og vi skal have bygget en infrastruktur, der kan drive og understøtte datacentre, enheder og verdensomspændende netværk, og som samtidig kan levere de høje hastigheder og lav forsinkelse, der er nødvendig for at skabe netværk, der kan levere hastigheder på 100Gbs. Derfor er det vigtigt, at industriens ledere, udvikler og ingeniører arbejder sammen med organisationer på kryds og tværs af regeringer og andre organisationer for at bygge en fælles infrastrukturer og enheder, der kan drive fremtidens 5G netværk. 5G infrastrukturen er en grundsten til vores fremtid. Den kommer til at påvirker hver enkelt af os, og den kommer til permanent at forandre den måde vi tænker sundhed, produktion, kommunikation og forretning på. Hvis vi kan bygge et stærkt, fælles netværk, er det kun vores fantasi, der sætter grænser for, hvilke mål vi kan nå i fremtiden.