Ny undersøgelse: Fjernarbejde fremrykket 5 år – men ansatte i hver anden virksomhed fejler på sikkerheden

COVID-19 har fremskyndet fjernarbejde med fem år.

Ny undersøgelse: Fjernarbejde fremrykket 5 år - men ansatte i hver anden virksomhed fejler på sikkerheden 1Det mener 55 pct. af adspurgte ledere i en ny international undersøgelse fra Barracuda. Men den accelererede overgang til cloud-baserede samarbejdsværktøjer øger cybertruslen, og hele 51 pct. af lederne oplever allerede en stigning i antallet af e-mail-angreb. Situationen forværres, fordi ansatte i hver anden virksomhed ikke er uddannet i at arbejde sikkert hjemmefra, vurderes det.

Corona-pandemien har accelereret udbredelsen af fjernarbejde – en trend, der før krisen langsomt tog fart, men ikke i nærheden af det vi har oplevet de seneste måneder. Det har fået flere virksomheder til at fremskynde planer for en 100 pct. cloud-baseret arbejdsplatform.

I en ny international undersøgelse foretaget af analysebureauet Censuswide blandt 1.000 ledere på vegne af it-sikkerhedsvirksomheden Barracuda, svarer 55 pct., at COVID-19 har fremrykket deres brug af fjernarbejde med fem år.

Samtidig fortæller 56 pct., at de regner med, at ansatte vil kunne fortsætte fjernarbejdet, selv når krisen er overstået.

“Med COVID-19 er fjernarbejde lynhurtigt blevet altafgørende for virksomhedernes overlevelse, og det har accelereret overgangen til skyen, som understøtter mere fleksible arbejdsformer. Fra tidligere undersøgelser ved vi, at flere virksomheder i dag har stor tiltro cloud-tjenester, fordi de normalt bygger en mere sikker infrastruktur, end lokale driftsløsninger tilbyder, men fordi det hele er gået så hurtigt, halter it-sikkerheden efter,” siger Peter Gustafsson, der er nordisk chef for Barracuda Networks.

Ansatte mangler kompetencer til sikkert hjemmearbejde

Mere end halvdelen (51 pct.) af lederne beretter, at deres ansatte ikke er uddannet i risici forbundet med langvarigt fjernarbejde, og samtidig tvivler 46 pct. på, at deres nuværende løsninger tilbyder den optimale sikkerhed.

Ifølge Peter Gustafsson beror den næste del af virksomhedernes overlevelsesstrategi derfor på at tackle truslen, der er foranlediget af det hurtige skift til skyen:

“Det næste afgørende skridt for virksomhederne, som nu går ind i den tredje måned med fjernearbejde, bliver at sikre, at medarbejderne er uddannet i at arbejde sikkert hjemmefra, samt at al data er sikkert lagret i skyen. I det aktuelle trusselslandskab er det ikke længere et spørgsmål, ‘om’ virksomhedens sikkerhed vil blive testet, men om ‘hvornår’, og lige nu har hackerne et forspring,” siger Gustafsson.

Hurtig udrulning af fjernarbejde øger cybertruslen

Hele 56 pct. oplever allerede en stigning i antallet af e-mail-angreb, og knap halvdelen (46 pct.) har haft mindst én faretruende it-sikkerhedshændelse siden overgangen til fjernarbejde.

Samtidig forventer endnu flere (49 pct.) af de adspurgte ledere et datalæk eller anden form for sikkerhedsbrud i løbet af den næste måned på grund af fjernarbejde.

“Det pludselige skift til fjernarbejde medfører en række sikkerhedsudfordringer, bl.a. fordi medarbejderne tilgår e-mail og deler data hjemmefra, måske fra personlige enheder, og det stiller øget krav til både virksomhedens it-sikkerhedsløsninger og medarbejderne,” siger Gustafsson.