Morgendagens danske mødelokaler er mere fleksible
Hjem Undersøgelse Morgendagens danske mødelokaler er mere fleksible

Morgendagens danske mødelokaler er mere fleksible

Af Redaktionen

Mere fleksible møderum, langt flere onlinemøder og investeringer i bedre teknisk udstyr.

Morgendagens danske mødelokaler er mere fleksible

Henrik Staff

Det er nogle af de tendenser, der tegnes konturerne af i en ny undersøgelse fra Logitech, som bl.a. dykker ned i, hvordan beslutningstagere i danske virksomheder forventer at indrette deres fysiske kontorer post-corona.

Meget har ændret sig det seneste års tid, ikke mindst den måde hvorpå vi samarbejder og interagerer på arbejdspladsen. Mange medarbejdere har vænnet sig til hjemmekontoret, på godt og ondt, og der er sket et skift i den måde, vi bruger virksomhedens fysiske kontor på.

Ifølge en ny undersøgelse blandt beslutningstagere i nordiske virksomheder, udført af teknologivirksomheden Logitech, forventer ca. 30% af virksomhederne at nedskalere størrelsen på deres fysiske kontor, når pandemien stilner af. Tallet hænger formentlig sammen med, at langt størsteparten af respondenterne samtidig mener, at onlinemøder er kommet for at blive i en langt større udstrækning end før corona og dermed ønsker at tilpasse virksomhedens fysiske rammer til denne udvikling.

Et aktivitetsbaseret kontordesign

Glenn Elmbæk, der er Forretningsområdechef Erhverv i arkitektfirmaet Arkitema, er helt enig i, at den tiltagende digitale mødekultur vil ændre den måde, danske virksomheder indretter deres kontorer og domiciler på fremadrettet:

– Vi kommer til at se flere mindre mødelokaler og et mere aktivitetsbaseret arbejdsmiljø, hvor man flytter sig fra sin plads og bruger rum, der kan understøtte de opgaver, man sidder med. Der vil være et stigende behov for forskellige typer rum såsom stillerum til koncentration og fordybelse, gruppe- og projektrum til samarbejde, mere afslappede sofagrupper og lignende, siger Glenn Elmbæk.

Forandring på vej i de norske mødelokaler

Flere af undersøgelsens danske respondenter er enige i den betragtning; 38,6% forventer at lave en eller anden form for ændringer i kontorets mødelokaler. Bl.a. vil 13,2% lave flere forskellige møderum af varierende størrelse på kontoret, mens andre planlægger at ændre størrelsen på eksisterende mødelokaler (14,1%).

Glenn Elmbæk spår i øvrigt også telefonboksens genopstandelse og de åbne kontorlandskabers faldende popularitet, ligesom han allerede nu rådgiver sine kunder om at indtænke kantinelokalernes kaffeduftende kvadratmeter til mødebrug. Virksomheder vil altså i højere grad indrette deres rum efter funktion og opgave snarere end efter de enkelte personer eller positioner på arbejdspladsen, mener han, og pointerer også vigtigheden af at gøre mødelokaler fleksible, så de netop kan omdannes til andre formål i stedet for at stå tomme.

Det hybride mødelokale

Henrik Staff, Head of B2B hos Logitech Video Collaborations, som er en af nordens førende udbydere af videokonferenceudstyr, mener også, at det kan være en fordel for virksomheder at gentænke brugen af mødelokaler:

– De såkaldte hybride mødelokaler kan netop have flere anvendelsesmuligheder og understøtte en ligeledes mere hybrid mødekultur, hvor nogle af mødets deltagere indtager en fysisk plads i rummet, og andre er med på en virtuel siddeplads, siger Henrik Staff.

– I vores undersøgelse fremgår det også, at hele 69% af de danske beslutningstagere ønsker at skabe en mere fleksibel mødekultur i deres virksomhed, bl.a. ved at opgradere eller udskifte eksisterende videoudstyr, hvilket 15,9% har planer om at gøre, eller ved at udstyre endnu flere møderum med videokonferenceudstyr (28,2%). De to ting – videoudstyr og mere fleksibilitet – er i mine øjne vejen frem, og jeg tror personligt, at det hybride mødelokale er fremtiden, siger Henrik Staff.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>